Index Vakbarát Hírportál

A többség elutasítja, hogy erdőpusztítással kezeljék az energiaválságot

2022. augusztus 30., kedd 13:06

A magyar társadalom elsöprő többsége elutasítja, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet. Ez derül ki a Greenpeace Magyarország megrendelésére, a Policy Solutions és a ZRI Závecz Research által készített közvélemény-kutatásból.

„A kormány augusztus 4-én hozott botrányos tűzifarendeletét ugyan kozmetikázta egy későbbi miniszteri utasítás, de valójában a kormányrendelet, amely lehetőséget ad erdeink pusztítására és kiárusítására, még mindig érvényben van” – írja a Greenpeace a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A zöldszervezet 500 fős közvélemény-kutatása alapján a magyarok többsége elutasítja a tűzifarendeletet. A válaszadók közel kétharmada (63 százalék) nem tartja elfogadhatónak a fakitermelés eddigi korlátozásainak eltörlését az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva, és csupán minden ötödik ember (22 százalék) mondta azt, hogy szerinte ezzel az intézkedéssel kezelhetők lesznek a jelenlegi energiaellátási problémák. A megkérdezettek 15 százaléka nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani ez ügyben.

A magyarok többsége már jóval azelőtt, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, tisztában volt azzal, hogy a legjobb energia a fel nem használt energia. Egy 2021 őszén készült felmérés megmutatta: a lakosság döntő többsége (87 százalék) azt szeretné, hogy a magyar kormány nagymértékben, pénzügyileg is ösztönözze a lakóingatlanok energetikai felújítását, hogy azok energiafelhasználása számottevően csökkenjen.

A jó irány az lenne, hogy a pazarlás megszüntetése után fennmaradó energiaigényt olyan megújuló erőforrásokkal fedezzük, mint a szél-, a napenergia vagy a geotermikus energia − ott, ahol ez megvalósítható. A kormánynak az óriási kárt okozó kapkodás helyett inkább ezekre kellene, illetve kellett volna már korábban is az EU-s és a hazai forrásokat felhasználni

– állapítja meg a Greenpeace.

Rovatok