Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor szakállának evolúciója: amire harminc éve nem volt példa

2022. augusztus 30., kedd 12:33

Ismét nőtt Orbán Viktor szakálla, a mostani fazonra jó rég óta nem volt példa. Ebben a cikkünkben összeszedtük, mikor volt nyilvánosan látható a miniszterelnök szakállal.

Orbán Viktorról és növekvő arcszőrzetéről napok óta egyre többet olvasni a sajtóban. A miniszterelnökről az utóbbi hetekben több helyről is érkeztek felvételek, aki a nyár utolsó hónapját szinte teljes egészében Horvátországban töltötte.

Először augusztus 7-én látták Orbán Viktort, akkor egy horvát tengerparti étteremben kapták lencsevégre, majd rá egy napra, augusztus 8-án egy horvát újságíró arról számolt be, hogy lerobbant a motorcsónak, amelyet a kormányfő is használt, ezért Orbán Viktort feleségével és biztonsági őrével együtt partra vitte.

Nemrégiben Hvar városa melletti Pakleni-sziget egyik éttermében állt össze egy kép erejéig a horvát államfővel, Zoran Milanovićcsal, múlt héten pedig Németh Zsolt, a Fidesz egyik alapító tagja, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke posztolt közös fotót a borostás Orbán Viktorral.

Amint arról beszámoltunk, fény derült arra is, miért nyaralt ilyen hosszan Orbán Viktor. Az elmúlt hónapok, évek megviselték, kimerítették a miniszterelnököt: a koronavírus-járvány, a parlamenti választás, az ukrán–orosz háború, a gazdasági válság rengeteg munkával, teherrel jár/járt. Mindezek mellett az alvásra sem jut elég ideje, beéri napi négy-öt órával, hiszen gyakran már hajnalban munkába indul.

A ritkán látott szakáll

A képáradat azonban továbbra sem ért véget, ezúttal az Esempio étterem egyik pincére kért egy közös képet Orbán Viktorral, amit a férfi meg is osztott 24 óráig elérhető Instagram-sztorijában. Amint az látható, a miniszterelnök szakálla rég nem látott méreteket öltött. Az egyik legemblematikusabb pillanat, amikor Orbán Viktor szakállat hordott, a 33 évvel ezelőtt, 1989. június 16-án a Hősök terén mondott beszéde volt, akkor az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mártír miniszterelnökének, Nagy Imrének és társainak újratemetésén szólalt fel. 

A rendszerváltás után, egy Friderikusz Sándornak adott 1996-os interjúban részletesebben is beszélt a politikus a szakállhordási szokásairól. Az alábbiakban egy interjúrészlet olvasható, ahol a 2-3 hetes arcszőrzetet divatosnak nevezte Orbán Viktor:

– O. V.: Van változás a külsőségekben mindenképpen, tehát, ha már 89-et említetted, például volt szakállam, időnként hosszú volt a hajam. 

Friderikusz: És például a szakálladról, ha már szóba hoztad, minek vagy kinek a kedvéért mondtál le? Szintén abból a megfontolásból, hogy a bácsik azt mondhatják vidéken, hogy ez is olyan átláthatatlan? (Az interjú egy korábbi részében Friderikusz a vidéki kampánykörutakról kérdezi a miniszterelnököt – a szerk.) Vagy ettől is olyan átláthatatlan Orbán úr?

– O. V.: Szakállam, az hosszabb ideig volt talán, nem emlékszem pontosan, szóval nem elvi döntés, hogy na, mától kezdve nincs szakállam, valahogy elmaradt. Már nem tudom, hogy mikor volt utoljára szakállam, de nyaranta például, amikor nincsen parlament, akkor ezt a divatosabb 2-3 hetes, borotválatlan arcot, azt szeretem. De ha közszereplés van, akkor vagy szakáll van, vagy borotvált arc, a köztes állapot rossz benyomást kelt, és valóban én is úgy érzem, mint ha nem lennék megmosakodva…

(Borítókép: Orbán Viktor, a Fiatal Demokraták Szövetsége parlamenti frakciójának vezetője a szavazólapot nézi az önkormányzati választások második fordulójában Budapesten 1990. október 14-én. Fotó:  Kleb Attila / MTI)

Rovatok