Index Vakbarát Hírportál

Kövér Lászlótól kérik, hogy távolítsák el a Horthy-szobrot a Parlamentből

2022. augusztus 30., kedd 21:18

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) levelet írt Kövér Lászlónak, amelyben azt kérték: távolíttassa el azt a Horthy-szobrot, amelyet kedden állított a Mi Hazánk Mozgalom a Parlamentben.

A Mi Hazánk Mozgalom hétfőn jelentette be, hogy kedden a képviselőjüknek, Dúró Dórának – aki az Országgyűlés alelnöke is – az irodájában felavatnak egy Horthy Miklósról készült szobrot. Emiatt már aznap több közéleti szereplő és szervezet tiltakozott.

Ennek ellenére kedden megtörtént a szoboravatás. Hovatovább, a Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd a rendezvény után azt mondta: a zsidóság valójában hálás a kormányzónak azért, hogy leállíttatta a deportálásokat a második világháború idején.

A hálás zsidóság koszorúját lehet látni a Horthy-kriptánál. És azt gondolom, hogy a ráaggatott történelmi felelősségtől, a történelemhamisításoktól is meg kell tisztítani utolsó kormányzónk emlékét

– fogalmazott Novák Előd az RTL Híradónak nyilatkozva.  

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az utóbbi kijelentést „ocsmány cinizmusnak” nevezte. Leszögezte: a a magyarországi zsidóság 75 százaléka azért nem tud hálás lenni Horthynak, mert elpusztultak a második világháború és a holokauszt alatt.

„A legnagyobb magyar temető Auschwitzban van. Körülbelül 430 ezer ember halt meg ott. Mindezek után azt mondani, hogy a hálás zsidóság Horthy sírjára hordja a koszorúkat, úgy gondolom, hogy egyrészt nem igaz, másrészt egy ocsmány cinizmus” – kommentálta a kijelentést az RTL-nek nyilatkozva Heisler András. Ezenkívül azt is közölte:

Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől a szobor eltávolítását kérték.

Ezzel kapcsolatban azonban az Országgyűlés Hivatala azt közölte: az alelnök – azaz Dúró Dóra – döntése az, hogy miként rendezi be a dolgozószobáját, és ebben őt nem korlátozhatják.

L. Simon László bevallotta:  titokban ő is szobrot állított 

L. Simon László volt képviselő a Horthy-szobor avatására reagálva a Facebookon bevallotta, ahogy a saját irodájában ő is felavatott titokban egy Klebersberg-szobrot hét évvel ezelőtt.

„Szép csendben, minden ceremónia nélkül cipeltük be a Házba Pető Hunor barátom Klebelsberg Kunót ábrázoló, súlyos mellszobrát. A bronz csillogása, s persze mindaz, amit Klebelsberg számunkra jelentett, minden mást elhomályosított a szobámban. Valamennyi vendégem és munkatársam értette, mit is keres ott a szobor, és senki sem kérdezte meg, vajon kellett-e engedélyt kérnem a felállítására” – mondta, hozzátéve azt is, hogy a szobor végül, miután elhagyta az irodáját, kikerült a szabadba. 

Így is lehet – csatazaj és kardcsörtetés nélkül

– fűzte hozzá L. Simon László. 

Mindmáig megosztó személy, leöntik a szobrait 

Horthy Miklósnak Budapest V. kerületében, a Református Egyházközösséghez tartozó Hazatérés Templománál is van egy védőráccsal körbekerített mellszobra. Azt a szobrot két éve vörös festékkel leöntötték, de az elkövetőt végül nem marasztalta el a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ

A volt kormányzónak a Budapest belvárosában lévő mellett még legalább két köztéri szobra van. Szülőhelyén, Kenderesen 1993 óta áll egy mellszobor, tavaly pedig Hajdúbagoson avattak fel egy egész alakos Horthy-szobrot – nem minden probléma nélkül, ugyanis az avatás előtti éjjelen azt a szobrot is olajjal öntötték le.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok