Index Vakbarát Hírportál

Már szombaton is lesz tanítás Győrben az energiaválság miatt

2022. augusztus 30., kedd 09:10 | aznap frissítve

A győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola vezetése sajátos módszert dolgozott ki a jelenlegi energiaválság leküzdésére: az első félév elején szombatonként is lesz tanítás a diákoknak, majd az előre ledolgozott napokkal hosszabbítják meg a téli szünetet, hogy az intézményben addig se kelljen fűteni.

A győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában a diákok és a pedagógusok a hamarosan kezdődő tanév első félévében az őszi szünetig tartó időszakban a szombatokat is az intézményben fogják tölteni, hogy még aznap is tanuljanak, tanítsanak.

Utána cserébe majdnem egy hónapos téli szünetet kapnak, hogy kipihenjék a hatnapos munkaheteket. A döntést mindenekelőtt a jelenlegi energiaválságra hivatkozva hozta meg a győri intézmény vezetősége – derült ki az iskola hivatalos oldalára feltöltött szülői tájékoztatóból.

Mint írja az iskola vezetősége, erre a hatályos törvények adnak számukra lehetőséget, egész konkrétan az alábbi jogszabályhely, idézzük is a köznevelési törvényből:

Alapos indokkal, a fenntartó egyetértésével a tanítási hetek – a szombat igénybevételével – hat tanítási nappal is megszervezhetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítás nélküli heti pihenőidő, és az elmaradt heti pihenőnapok igénybevétele – egy vagy több összefüggő tanítási szünetként – a tanítási félév során biztosítható.

Vagyis Magyarországon opció a hatnapos tanítási hét, feltéve, ha a diákoknak utána 36 óra pihenőidőt biztosítanak, és az elmaradt pihenőnapokkal pedig meghosszabbítják a tanítási szünetet.

Győrszentivánon a szombati tanítás is jelenléti oktatásban zajlik majd, mert az intézmény vezetésének meggyőződése, hogy továbbra is ez a gyerekek oktatásának leghatékonyabb módja. Különösen az általános iskolás korosztály számára.

A győri iskolában szeptembertől az őszi szünetig a szombati napokon reggel 8-tól háromnegyed 12-ig tart az oktatás. Ez hét szombati napot érint, ám október 1-jén kirándulni mennek az alsó tagozatos gyerekek. Szombatonként a fő tárgyakra koncentráló, órarend szerinti, tömbösített oktatást terveznek, tízórai, ebéd és délutáni ügyelet azonban nem lesz.

A ledolgozott napokkal a téli szünetet egészítik ki, amely így 2022. december 19-től 2023. január 6-ig tart a győrszentivániaknak.

A tájékoztatóban megjegyzik, a decemberi leállás komoly tétellel csökkenti a Szent Benedek Általános Iskola költségvetését. Ettől függetlenül az iskolaépület takarékos működését, fűtését a jelenlegi helyzetben is meg tudják oldani – nyugtatta meg a szülőket az iskolaigazgató, Kropfné Knipp Mária.

Online oktatás, de mégsem

A kormány még június közepén hirdetett energia-veszélyhelyzetet: augusztus 1-től már csak a kormány által megadott átlagfogyasztási értékig jár a rezsicsökkentett kedvezményes áram- és gázár, felette a lakossági fogyasztók és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már a lakossági piaci árra keresztelt díjat fizetik.

Ahogy arról korábban beszámolt az Index, a kormányzati intézkedés érinti a hazai oktatási intézményeket is. Többek között azzal, hogy több iskolában is ismét elrendelhetik az online oktatást, ezúttal nem a koronavírus-járvány, hanem a rezsiköltségek jelentős emelkedése miatt.

Az ELTE Természettudományi Kara például az utóbbi hetekben azzal került be a hírekbe, hogy a költségcsökkentések érdekében a karvezetés megfontolta, hogy fél évre átállnak online oktatásra.

Lapértesülések szerint a Természettudományi Kar vezetése arra kérte oktatóit, hogy a takarékoskodás jegyében mérlegeljék a gyakorlati, jelenléti órák oktatásának átvitelét online formába, hogy az egész éves kurzusokat át tudják csoportosítani az őszi időszakra.

Az ELTE azóta közleményben reagált augusztus közepén: az egyetemen épp zajlik az energiaszolgáltatókkal a jövő évre vonatkozó szerződések előkészítése. Az energia-veszélyhelyzet csak részlegesen érinti az ELTÉ-t, így az árváltozások az egyetemi működés megszokott rendjét kevésbé befolyásolják – állítja az egyetem. 

Az ELTE vezetése dolgozik azon, hogy lehetőség szerint a jelenléti órák száma ne csökkenjen, és az egyetemen zajló szakmai munka se szenvedjen csorbát. Valamint azt is közölték, hogy a jövő évre vonatkozó költségvetési számok most novemberben válhatnak véglegessé.

Visszatérés a Kincskereső kisködmön világába?

Arról pedig még július végén írtunk, hogy egy levél alapján a Belügyminisztérium arra utasítja az oktatási intézményeket, hogy haladéktalanul mérjék fel a gázról a fatüzelésre történő átállás lehetőségét. A levélben azt is rögzítették, fontos, hogy az intézmények rendelkezzenek ellenőrzött, működőképes kéménnyel.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás elképedt az ötleten, az átalakítást értelmetlennek és nagyon költségesnek tartja, mert szerinte a fa ugyanolyan drága lesz, mint a gáz, ráadásul így visszatérnek a „Kincskereső kisködmön világába”, a gyerekeknek kell majd fát hordaniuk az iskolába.

Majd a Belügyminisztérium egy hónappal később azt cáfolta, hogy bárki is hivatalos utasítást, vagy bármiféle parancsot adott volna az iskolák fűtésével kapcsolatban. Egy közelmúltbéli közadatkérés apropóján kifejtették, hogy évtizedes szabályozás, hogy az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokos hőmérsékletet kell tartani, ami nem jelenti azt, hogy ennél be lehetne melegebbre fűteni az iskolákat.

Ezen túlmenően a Belügyminisztérium kihangsúlyozta, hogy az oktatási intézmények fűtése országszerte megoldott.

Valamint a tárca szerint a kormány a háború és a brüsszeli szankciók okozta európai energiaválság ellenére is normális tanévre készül, az iskolákat az eddig megszokottaknak megfelelően tervezik fűteni, ha az európai energiahelyzet megengedi – fejtette ki a belügyi tárca, amelyhez a kormányalakítás óta az oktatásügy is tartozik.

Jelezték: a gázfűtés hiánya akár a magyar lakosságot – így az iskolákat – is elérheti, a kormány ezért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, további gázvásárlást, a gázkitermelés fokozását és az iskolák egyéb lehetséges fűtési módjának felmérését. A Belügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi és a hazai energiahelyzetet – áll a közlemény végén.

(Borítóképünk illusztráció. Fotó: Varga György/MTI)

Rovatok