Index Vakbarát Hírportál

Kétszerese a megengedettnek az arzén a Sajó magyarországi szakaszán

2022. augusztus 30., kedd 10:11

Újabb videót tett közzé Varga Tibor sebészorvos, a Sajó megmentéséért küzdő aktivisták egyike. Bemutatja, hogy a folyó alsóbb szakaszain növekszik az arzén koncentrációja.

A természetvédő múlt héten a Sajó magyarországi szakaszán, Sajópüspökinél vett üledékmintát, amelyből kiderült, hogy a hordalékban a vas aránya 4,15 százalék, illetve található még benne mangán 1420 mg/kg, nikkel 51 mg/kg és arzén 31 mg/kg arányban. 

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy az arzén aránya növekedett az előző mérések óta, jelenleg már több mint kétszeresen meghaladja a Magyarországon megengedett 15 mg/kg-os értéket.

Varga Tibor emlékeztet, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia javaslata úgy szólt a szlovákiai illetékes szerveknek, hogy a folyóból el kell távolítani a veszélyes üledéket, semmi esetre sem szabad hagyni, hogy a sodrás a folyó alsóbb szakaszaira mossa. Hozzáteszi egyúttal, hogy a hatóságok több mint fél év alatt azt sem tudták elérni, hogy megakadályozzák a szennyezett bányavíz beáramlását a folyóba.

Vettem a bátorságot, hogy főként magyar nyelvű, szlovák felirattal ellátott videót készítsek, hogy a 124 km hosszú folyó magyarországi szakaszának környékén élők is tudjanak az arzén formájában jelentkező veszélyről, és ne csak az illetékes hivatalok nyilatkozataira hallgassanak, akik eleinte nem vették komolyan a helyzetet, majd azt állították, hogy már majdnem megoldották, majd rendkívüli állapotot hirdettek, most pedig folytatják a probléma elbagatellizálását és a közvélemény félrevezetését

– teszi hozzá.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok