Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: A kormány nem is igényelte a helyreállítási alap hitelcsomagjának forrásait

2022. augusztus 30., kedd 15:11 | aznap frissítve

A magyar kormány mindenkinek hazudott, ugyanis hivatalosan még csak nem is igényelték a helyreállítási alap hitelcsomagjának forrásait –állítja Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

A politikus kedden tett közzé egy videót, amelyben úgy fogalmazott: „Újabb levél bizonyítja, hogy a kormány hamiskártyás, és hazudik mindannyiunknak, vagy teljességgel inkompetens a jelenlegi helyzetben, esetleg mindkettő.” Ujhelyi István ugyanis arról számolt be, hogy az Európai Bizottság elnökétől, Ursula von der Leyentől levélben azt a tájékoztatást kapta, miszerint

a magyar kormány hivatalos formában még nem igényelte a helyreállítási alap hitelrészéből lehívható uniós forrásokat.

A képviselő szerint mindez ellentétben áll azzal, hogy a kormányzat korábban azt állította: Orbán Viktor miniszterelnök márciusban levelet küldött Brüsszelbe ezzel kapcsolatban. Ursula von der Leyen most megerősítette, hogy a kormányfő levelét megkapta, de utána nem történt hivatalos lépés a források igénylésével kapcsolatban (miközben a kormány rendre azt kommunikálja, hogy mindent megtesznek azért, hogy megkapják az uniós forrásokat). 

„Tehát a kormány azt állítja, hogy nem kapjuk meg a pénzeket az uniótól, de közben egy kommunikációs levélküldésen túl ezek szerint eddig még be sem nyújtotta a megfelelő, átdolgozott tervet Brüsszelnek” – értékelte Ujhelyi István. Az MSZP európai politikusa azt kérte a kormánytól, hogy Magyarország jelenlegi helyzetében beszéljenek végre őszintén a nyilvánossággal.

Önök mindenért az európai intézményeket hibáztatják, közben pedig jól láthatóan sem kormányozni, sem igazat mondani nem tudnak

– fogalmazott a sajtótájékoztatón Ujhelyi István, akinek nemrég európai parlamenti képviselőtársával, Deutsch Tamással volt egy érdekes vitája a Tranziton.

A magyar kormány 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrást, valamint 3500 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt kaphat az Európai Uniótól, vagyis a költségvetés, a gazdaság (sőt még a forint árfolyama) szempontjából is nagy jelentősége van annak, hogy sikerül-e megszerezni a pénzt.

Rovatok