Index Vakbarát Hírportál

Látványos tüntetésre készülnek a Volánbusz dolgozói

2022. augusztus 30., kedd 06:02 | aznap frissítve

Vonulásos tüntetést szerveznek a Volánbusznál október 10-én, 10 órai kezdettel a Volánbusz Zrt. és a MÁV Zrt. székháza előtt. A demonstráció mögött a második legnagyobb érdekképviselet, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) áll, írja a Világgazdaság.

A felkészülés már meg is kezdődött a demonstrációra, a szervezők „hangos, látványos tiltakozásra készülnek”. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet idén plusz 10, jövőre plusz 15 százalékos béremelést akar kicsikarni.

A SZAKSZ augusztus végén kezdte el felmérni a munkavállalók körében, hogy mekkora támogatottsága lenne a kezdeményezésnek. A tiltakozást csak abban az esetben tartják meg, ha minimum 300 dolgozó hajlandó a megjelölt időpontban a székház elé vonulni és egységesen fellépni. A szervezők egy 500 fős tömeggel már kifejezetten elégedettek lennének, tudta meg a VG.

A SZAKSZ azt szeretné, hogy még 2022-ben újabb 10 százalékkal fejlesszék a béreket. Ezenfelül azt is követelik, hogy vizsgálják felül a jövő évre érvényes bérmegállapodást, és a 2023-as 5 százalékos béremelést további 15 százalékkal növeljék meg.

A 6000 főt tömörítő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) hivatalosan nem jelezte, hogy támogatná a megmozdulást, a Világgazdaság szerint ez nem is várható. Ugyanakkor a napokban kezdeményezte a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács összehívását Pafféri Zoltánnál, a MÁV elnök-vezérigazgatójánál, vagyis bízik benne, hogy tárgyalások útján is el lehet érni a béremelést.

A mozdonyvezetők sztrájkolhatnak

Mint ahogy azt korábban megírtuk, szeptember 5-től határozatlan időre sztrájkot hirdet a Mozdonyvezetők Szakszervezete. A munkabeszüntetést a 2021-es nullaszázalékos bérfejlesztéssel és a magas infláció miatti reálkereset-veszteség kompenzálásával indokolják.

A vasúttársaság megalapozatlannak tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését. Jelezték: keresetük 2016 óta több mint 60 százalékkal növekedett a tavalyi év végéig. Az idén év elején megvalósított 10 százalékos béremelés pedig tovább növelte járandóságukat, így a havi átlagkeresetük eléri a 800 ezer forintot.

Rovatok