Index Vakbarát Hírportál

Sorra zárnak be a kisvállalkozások a rezsiváltozás miatt

2022. szeptember 1., csütörtök 15:14

A korábbi, 250-300 ezer forintos számlája helyett most 2,3 millió forintos gázszámlát kapott egy hónapra egy szegedi pizzéria. Az eset nem egyedülálló, ugyanis a közösségi médiában sorra jelentik be a kisvállalkozások, hogy egyszerűen nem tudják kigazdálkodni a megemelkedett rezsiárakat, ezért be kell zárniuk.

A Monkey Pizza oldalán azt írták, hogy a gázszolgáltatójuk egyoldalúan felmondta a szerződésüket, és részben ez okozta, hogy

az októberi hónapra előre kiállított gázszámlájuk már 2,3 millió forint lesz.

Az általuk mellékelt fotón látszik, hogy a számlán látható 2 273 592 forintot péntekig át kellene utalniuk. A költség a 2022. október 1. és 31. közti elszámolási időszakra terjed ki, a vállalkozás előzetesen becsült fogyasztása alapján. 

Több mint hatvan kollégánkkal reméljük a legjobbakat! Kitartást mindenkinek, nehéz időszak lesz! 

– tették hozzá a pizzéria oldalán. A bejegyzés alatt az egyik kommentben közzétették  augusztusi számlájukat is, amelyen látható, hogy csak 215 ezer forintot kellett fizetniük.

Nem az egyetlen eset, több kisvállalkozást be kell zárni 

A g7.hu szerint a közösségi médiát elárasztották azok a bejegyzések, amelyekben a kisvállalkozások a megemelkedett rezsiárak miatt panaszkodnak, vagy – nagyon gyakran – már be is jelentik, hogy be kell zárniuk, mint például a Remete kertje zöldséges alábbi bejegyzésében: 

Az új energiaárakkal nem tudjuk felvenni a harcot, ezért úgy döntöttünk, hogy végleg bezárunk.

Miskolcon a Happy Sushi étterem is a bezárás mellett döntött:

A mai naptól zárva tartunk. Igen, amiatt

– fűzték hozzá.

A székesfehérvári Elixír Borkereskedés is úgy döntött, hogy végleg lehúzza a rolót. Szeptember végéig készletkisöprést tart.

Mint arról korábban írtunk, a vendéglátás mellett sok idegenforgalmi vállalkozást is nehéz helyzetbe hozott a rezsiemelés

Van, ahol megpróbálnák túlélni és kivárni

A Pécs Aktuál helyi vállalkozókkal készített interjút a témában. Egy pécsi pizzázó tulajdonosa nekik azt mondta: 

Bár a villanyszámlánk duplájára nőtt, nem fogunk bezárni.

Hozzátette: ezzel a számla milliós nagyságrendre emelkedett náluk is, de egyelőre nem aggódnak, igyekeznek kivárni. „A vendégkörünk megmaradt, sőt egyelőre 3000 forint/fő körüli összeget is költenek helyben fogyasztásnál. Megvárjuk, mit hoz az ősz. Bár gyorsan hozzáteszem, nem kergetünk hiú ábrándokat” – fogalmazott a tulajdonos.

Egy másik pécsi vállalkozó – akinek cukrászdája van – azt mondta: összetett a helyzet, mivel a rezsivel párhuzamosan az alapanyagok is drágultak.

Van olyan csokoládé, aminek duplájára emelkedett az ára. A cukrászdában – ahol minőségi alapanyagokkal dolgozunk – egyszerűen nem tudjuk realizálni az árakban ezt a drágulást. És ez egy érzékeny pont, hol van az a határ, amit még kifizet a vendég

– fejtette ki, hozzátéve: nagy esélye van annak, hogy sok vendéglátó egységnek be kell zárnia Pécsett. 

A Pécs közeli Orfűn valamivel pozitívabban nyilatkoztak a vendéglátósok. „A minőségi ételre, szép környezetre mindig lesz igény, ezért nem aggódunk Orfűn” – mondta egyikük, hozzátéve: valóban nehezebb lett a helyzet, de ők ennek ellenére még télen is nyitva lesznek (és ezt azért tehetik meg, mert – állítása szerint – nem használnak gázt).

Mindemellett Orrfűn is elismertek: van olyan hely, amely már most teljesen bezárt a nehéz pénzügyi helyzetben. Ezzel kapcsolatban az előbb említett vállalkozó hozzáfűzte:

Őszintén sajnálom azokat az éttermeket, akiknek most be kell zárni. De azok, akik eddig jól csinálták, jól működtek és biztos vendégkörrel rendelkeztek, azoknak bele kell férjen egy bizonyos fokú többletköltség.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok