Index Vakbarát Hírportál

Meleg víz és fűtés nélkül maradhat 192 lakás Nagytarcsán

2022. szeptember 1., csütörtök 14:00

Az országban talán egyedüli jogállás lépett életbe Nagytarcsán. A kialakult helyzet miatt a település Petőfi lakótelepén 192 lakás maradhat fűtés és melegvíz-szolgáltatás nélkül. A telep fűtésére és melegvíz-ellátására kialakított közművek ingatlana 2011-ben a település önkormányzatának tulajdonába került vagyonátadás útján.

Fűtés és meleg víz nélkül maradhat 192 lakás Nagytarcsán szeptember elseje után a Petőfi telepen. Az ingatlanokban leginkább nyugdíjasok és jelenleg is szolgáló hivatásos katonák élnek. A település képviselete Facebook-posztban kér segítséget. A vezetés Novák Katalinnak, Kövér Lászlónak, valamint Orbán Viktornak is továbbította a levelet. 

A bejegyzés szerint a négy épületből 11–14 állami tulajdonban és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében van. A 192 lakásból csupán három nem lakáscélú (egy közülük gyermekorvosi rendelő). A hiba ott kezdődik, hogy 

a lakótelep fűtésére és melegvíz-ellátására kialakított közművek ingatlana 2011-ben az önkormányzat tulajdonába vándorolt át vagyonátadás útján. Ezzel egy olyan jogállás lépett életbe, ami talán egyedüli az országban.

A lakásokban jelenleg a Nagytarcsai Közszolgáltató Nonprofit Kft. biztosítja (a MET Zrt. gázszolgáltatóval kötött szerződés alapján) a fűtést és a melegvíz-szolgáltatást, ám ez 2022. október 1-jén lejár, a szerződés meghosszabbítására pedig nincs lehetőség.

Nem csatlakozhatnak az egyetemes szolgáltatáshoz

Az Átlátszó azt írja, a probléma az, hogy mivel jogi személy vásárolja a gázt, nem csatlakozhatnak be az egyetemes szolgáltatásba. A lakótelep kérdésében a Magyar Villamos Művek (MVM) állásfoglalásában úgy fogalmaz, egyetemes szolgáltatást csak akkor tudnak igénybe venni a lakók, ha a lakóépület mint szerződő lakossági felhasználónak minősül. 

Amennyiben az egyetemes szolgáltatási szerződés lakossági felhasználóként megkötésre kerül, a felhasználási helyet mindössze a minden lakossági fogyasztó számára biztosított kedvezményes mennyiség (1729 köbméter/év) illeti meg. Többlet kedvezményes földgázmennyiségre akkor jogosult, ha az épületek tekintetében teljesül, hogy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősülnek

– idézik az MVM-et. Vagyis az érintett lakások összesen 1729 köbméter/év kedvezményes gázt használhatnak fel, az ezt túllépő mennyiséget 747 forintos áron vehetik meg. Kiemelték: a kiszabott mennyiség körülbelül egy hét alatt fogyna el vízmelegítésre, a telep éves fogyasztása ugyanis háromszázezer köbméter. 

Az épületek társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősítését a Honvédelmi Minisztériumnak kellene kérvényeznie, de a hosszú átfutási idő miatt nem valószínű, hogy még ebben az évben megtörténik. Az önkormányzat kéréseire sehol sem válaszoltak, tehát a lakótelep fűtés- és melegvíz-szolgáltatása 2022. október 1-jén megszűnik. Az önkormányzatnak nincs lehetősége a szolgáltatások további biztosítására.

A lakók nagy része nyugdíjas

A lakók nagy része nyugdíjas, így nem tudja kifizetni a megnövekedett gázárat. Az önkormányzat jelenlegi javaslata az, hogy lemond az ingatlanról, és visszaadja az állam tulajdonába és a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe, ami megkönnyíti a társasházzá alakulást és az egyetemes gázbeszerzést. 

A lap információi szerint a település vezetése tájékoztatta a minisztériumot arról, hogy csak akkor tudja az önkormányzat biztosítani a fűtés- és melegvíz-szolgáltatást, ha az önkormányzat és a közszolgáltató kft. számlával igazolt költségeit kifizeti a minisztérium, és a bérlőkkel is ő számol el.

(Borítókép: Fernando Gutierrez-Juarez / picture alliance / Getty Images)

Rovatok