Index Vakbarát Hírportál

Átlépte a hetvenet a majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon

2022. szeptember 1., csütörtök 13:53

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint újabb hat embernél mutatták ki a majomhimlő-fertőzést, amivel már hetvenre nőtt a hazai fertőzések száma.

Újabb hat embernél mutatta ki a majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Velük együtt már 70 olyan ember van, akinél kimutatták Magyarországon a betegséget – közölte az MTI-vel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A tájékoztatás szerint a múlt héten igazolt fertőzöttek 29 és 43 év közötti, fővárosban élő férfiak. Általános állapotuk megfelelő, kórházi kezelésre egyikük sem szorul. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel – lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal , illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Új tünetek, új vakcina

Magyarországon május végén jelentették az első majomhimlős fertőzöttet, a július végi adatok szerint már harmincháromra nőtt a betegek száma. Az első magyar fertőzött egy 38 éves férfi volt, aki enyhe tünetekkel három hétre házi karanténba került, ott vészelte át a betegséget. 

Szlávik János korábban arról beszélt, a majomhimlő Európában terjedő változata önmagában nem életveszélyes, súlyosabb tüneteket esetleg egy elfertőződött seb tovaterjedése válthat ki, ami vérmérgezést is okozhat. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szintén július végén közölte: heteken belül megérkezhetnek Magyarországra a majomhimlő elleni vakcinák. A védőoltást lakosságarányosan osztják szét a tagállamok között, először a leginkább érintett országok kapják majd meg. 

Az Európai Unió eddig több mint 100 ezer dózist vásárolt a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat által gyártott Imvanex vakcinából, valamint az amerikai Siga Technologies vállalat Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből.

Arról, hogy a majomhimlő új tüneteit azonosították a kutatók, akik szerint „bármilyen szoros fizikai érintkezésen” keresztül terjedhet a betegség, ebben a cikkünkben írtunk. A majomhimlő vírus tüneteiként azonosították az egyes nemi szervi elváltozásokat, valamint a szájon vagy a végbélnyíláson lévő sebeket. A tüneteket 16 ország klinikusainak nemzetközi együttműködése azonosította. 

(Borítókép:  Dado Ruvic / Reuters)

Rovatok