Index Vakbarát Hírportál

Megszólaltak a holokauszt-túlélők a Horthy-szoborról

2022. szeptember 2., péntek 21:19

A Demokratikus Koalíció meghívására holokauszt-túlélők mesélték el a Parlamentben, hogy nekik mit jelent Horthy Miklós, aki nemrég kapott szobrot az Országházban.

A Mi Hazánk Mozgalom Dúró Dóra alelnöki irodájában állított szobrot az egykori kormányzónak, amiből kisebb botrány lett. Legutóbb már Kövér László országgyűlési házelnököt is arra kérték, hogy intézkedjen a szobor eltávolításáról.

Az ATV szerint a Demokratikus Koalíció politikusának, Oláh Lajosnak a meghívására több holokauszt-túlélő járt a parlamentben pénteken. Egyikük, Simon Ágnes 7 évesen élte át a borzalmakat, ő úgy fogalmazott, nem Dúró Dórára dühös, hanem Kövér Lászlóra, amiért engedte, hogy ilyen szobrot avassanak: „Dühös vagyok. Most nagyon dühös vagyok. Végtelenül. És ugyanakkor, amikor az jut eszembe, hogy a Kövér milliókra büntetett valakit, aki egy EU-s zászlót lengetett ki a Parlamenten, pedig az jobban idevaló, mint a Horthy. Most meg hát az ő szobája. Szóval én elsősorban őt mondatnám le, a Kövért” – mondta Simon Ágnes az ATV Híradójának. 

Egy másik túlélő, Jávor Zsuzsanna édesapja Horthy Miklós 1944. október 15-i, kudarca fulladt kiugrási kísérlete után tűnt el. A 87 éves holokauszt-túlélő arra a kérdésre, hogy mit szólt ahhoz, hogy Horthynak szobra lesz a Parlamentben, azt mondta: „Nem akartam elhinni. Egész egyszerűen. Hogy van még Magyarországon olyan ember vagy szervezet, aki ezt az embert dicsőíti.”

A látogatásról Oláh Lajos is beszámolt a Facebook-oldalán. Azt írta: „Volt, aki arról beszélt, hogy vitték el a Duna-partra, és hogy mentette meg őt Raoul Wallenberg svéd diplomata, miközben társait a Dunába lőtték. Volt, aki arról, hogy az iskolában a játszótéren miként tiltották el tőle mint zsidó gyerektől a vele egykorú gyermeket. De volt olyan is, aki a vidéki zsidóság képviselőjeként elmondta, hogy rajta és egy rokonán kívül senki sem maradt életben, több mint 50 családtagját mészárolták le.

A vendégek elmondták: nagyon szomorúak, rettenetesen dühösek, és nem akarják elhinni, hogy mindannyiunk házában, a magyar Országházban valaki Horthy-szobrot állíthat. Csak remélni tudom, hogy a holokauszt túlélőinek történetei szembesítik a Fideszt, hogy nem lehet csendben maradni, hogy lépniük kell, és megértik, hogy a Horthy által végigvitt faji diszkrimináció nemzetellenes és emberellenes

– írta a politikus. Az Országgyűlés Hivatala ugyanakkor korábban azt közölte: az alelnök – vagyis Dúró Dóra – saját döntése az, hogy miként rendezi be a dolgozószobáját, és ebben őt nem korlátozhatják.

Rovatok