Index Vakbarát Hírportál

Jakab Ferenc: Nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van a negyedik oltásra

2022. szeptember 2., péntek 16:14

Nem ajánlja, hogy három-négy havonta beoltassuk magunkat a koronavírus ellen, mivel nem lehet tudni, hogy az immunrendszer erre miként reagálna – ezt mondta nemrég a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának igazgatója.

Jakab Ferenc az InfoRádiónak adott interjúban úgy fogalmazott: „Nem vagyok híve annak, hogy három-négy havonta oltassuk magunkat, mert igazából nem tudjuk, hogy az immunrendszerünk pozitív vagy negatív irányban hogyan fog reagálni.”

Az évente egyszeri ismétlő oltás, mint ahogy az influenza esetében ez megtörténik, bőven elegendő lesz a tartós immunválasz és védekezés fenntartására

– mondta a szakértő.

Jakab Ferenc ezenkívül arra is kitért: nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van egyáltalán a negyedik oltásra. A virológus szerint az első két oltás, az alapoltás nagyon fontos, és még a harmadik oltás megléte is kritikus a teljes védettség kialakítása szempontjából. A negyedik oltást ő viszont már csak a krónikus betegeknek és az idősebbeknek ajánlja, továbbá azoknak, akik már régen – idén januárban vagy annál régebben – kapták meg a harmadik oltást.

Arra a felvetésre, hogy például azoknak, akik tavaly októberben vették fel a harmadik oltást, van-e még védettségük, Jakab Ferenc azt válaszolta: valamennyi van. Kifejtette: ebben az esetben a védettség két csoportja közül biztos, hogy az antitestszint és az antitestes, humorális immunválasz jelentősen csökkent ez idő alatt,

a sejtes immunválasz azonban biztosan megmaradt náluk is. 

A szakértő szerint „ezek az ismétlő oltások már csak emlékeztetők, egy kicsit felfrissítik az immunrendszert arra, hogy mi ellen is kell védekezni, és egy picit felkészíti az előttünk álló őszi-téli periódusra, amikor biztos, hogy emelkedni fog a fertőzésgyakoriság” – mondta Jakab Ferenc. 

A virológus végül kitért arra, hogy az újabb oltással érdemes lehet-e megvárni azokat a nemrég jóváhagyott, az omikron-variáns ellen különösen hatásos vakcinákat, amelyeket csütörtökön hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség.

Jakab Ferenc azt mondta: még nem tudni, hogy Magyarországon mikortól jelennek meg ezek az oltások, emellett pedig „minden oltás jó, minden oltás hasznos és minden oltás valamilyen szinten véd az összes variánssal szemben.

Ha már rávesszük magukat, és beoltatjuk magunkat, az tulajdonképpen fél siker a vírussal szemben

– összegezte Jakab Ferenc az InfoRádiónak nyilatkozva.

(Borítókép: Jakab Ferenc. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok