Index Vakbarát Hírportál

Nobel-díjas fizikus tart előadást a Műegyetemen

2022. szeptember 2., péntek 07:14

A grafénkutatási eredményeiért Nobel-díjjal elismert Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov, a Manchesteri Egyetem professzora tart előadást a Műegyetemen 2022. szeptember 5-én 9 órától.

Az előadás az Alkalmazott matematika határok nélkül című konferencia nyitó előadása. A kiemelkedő eredményességű kutatókat Budapestre invitáló Alkalmazott Matematikai Napok keretében megvalósuló konferencia a sorozatot elindító és aktívan gondozó műegyetemi professzor, Domokos Gábor 60. születésnapja alkalmából kerül megrendezésre.

A rendezvényt Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora nyitja meg, majd Szemerédi Endre, Abel-díjas matematikus mond köszöntőt. A részvétel ingyenes, de a szervezők kérnek mindenkit, hogy előzetesen regisztráljon. Ide kattintva tud regisztrálni.

Az egyik legfiatalabb Nobel-díjas

Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov 1974-ben született. 1997-ben diplomázott Moszkvában, PhD-értekezését Hollandiában, Nijmengenben védte meg a Radboud Egyetemen, és 2001 óta a Manchester Egyetemen kutat. Itt jutottak el Andre Geimmel közösen a grafén előállítási módjának felfedezésére, mely munkájukat 2010-ben Nobel-díjjal ismerték el.

Novoszelov professzor kutatási területe rendkívül széles: a szupravezetéstől a ferromágnesességig, az anyagtudománytól a biofizikáig terjed az érdeklődése. Úttörő munkássága során az elektronika, fotonika, kompozit anyagok fizikájának és kémiájának területein találta meg a grafén legváltozatosabb alkalmazásait. Kutatásait a Nobel-díj mellett számos más kitüntetéssel ismerte el a nemzetközi tudományos közösség. Több kiemelkedő tudományos társaság (Royal Society, US National Academy of Sciences) tagja.

A szeptember 5–6-i konferencián, többek között a University of California (Berkeley), a University of Oxford, a University of Edinburgh, az ETH Zürich, a University of Bern, a University of Toronto, a University of Bristol, valamint a Cornell University világhírű matematikus-, fizikus-, kémikus-, mérnök-, geológus- és pszichológusprofesszorai tartanak előadást.

Rovatok