Index Vakbarát Hírportál

Több mint négy és fél ezer honvéd kadét kezdte meg az idei tanévet

2022. szeptember 3., szombat 12:25

Mintegy 4600 honvéd kadét kezdte meg a 2022–23-as tanévet – nyilatkozta a honvedelem.hu-nak Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka.

A vezérkari főnök elmondta, hogy a 2017-ben elindított Honvéd Kadét Program alapját a hazafias és honvédelmi nevelés adja. Ennek célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének és védelmének fontosságát.

A program a Honvédelmi Minisztérium támogatásával létrejött, az abban részt vevő középiskolák által támogatott, emelt szintű honvédelmi nevelési tevékenység, amely tanórákon és szabadidős tevékenységeken keresztül ismerteti meg a fiatalokkal a honvédelem ügyét és a katonák szolgálatának hétköznapjait.

Az emelt szintű honvédelmi nevelés a program három szintjén valósul meg, a tanulók érdeklődésének intenzitásához igazítva. A belépő, első szintet vállaló intézményekben honvédelmi alapismeretek közismereti tantárgy érhető el a diákok számára, ezt jelenleg 100 hazai középiskola biztosítja tanulóinak.

Ruszin-Szendi Romulusz az interjúban üdvözölte, hogy a célként kitűzött 8-10 honvéd középiskola és kollégium fele már működik.

Mint fogalmazott, a cél az, hogy Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok és Hódmezővásárhely mellett a fiatalok a dunántúli megyeszékhelyeken is találkozhassanak ezzel a képzési szinttel.

Elmondta azt is, hogy amíg 2017-ben 55 partneriskola állt a honvédséggel kapcsolatban, ma már 119 oktatási intézményben van jelen a honvédelmi nevelés; 2017-ben 1849 kadétjuk volt, most viszont már több mint 4600-an kezdték meg a tanévet.

Rovatok