Index Vakbarát Hírportál

Kunhalmi Ágnes: Orbán Viktor ne veszekedjen az Európai Unióval

2022. szeptember 3., szombat 17:08 | aznap frissítve

Alapszolgáltatás, ötszázalékos áfa az energiahordozókra, épületszigetelési program – rezsistopprogramot hirdetett a Magyar Szocialista Párt.

Válságállóvá kell tenni az országot, a magyar családok helyzetét – erről beszélt Kunhalmi Ágnes az MSZP Rezsistop sajtótájékoztatóján, melyet a párt Facebook-oldalán közvetítettek. 

Ha az Európai Unióval nem veszekedne Orbán Viktor sok esetben indokolatlanul, akkor nagyon sok pénz érkezne az országba

– fogalmazott a politikus, hozzátéve, „le kellene tudni hívni az uniós forrásokat, s ez az egyik jelentős bevételi forrása lehetne Magyarországnak”.

Kunhalmi Ágnes további lehetőségként a globális minimumadóval kapcsolatos döntés felülvizsgálatát javasolta, ami szerinte szintén komoly költségvetési bevételi forrás lehetne. Harmadik javaslata, hogy a kormány a különadókat terjessze ki „az oligarchákra is”, például azokra az építőipari cégekre, amelyek nagyon magas összegű megrendeléseket kapnak az állami szektorból.

„Az MSZP-nek konkrét javaslatai vannak a megélhetési katasztrófa elkerülésére” – ezt már Tóth Bertalan, a párt elnöke mondta, aki felszólította a kormányt, „fejezze be a nyerészkedést a magyar családokon”. 

A paksi áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül

– kezdte a konkrét intézkedésjavaslatok felsorolását Tóth Bertalan, hozzátéve: az atomerőmű 16 forintos kilowattóránkénti áron termeli meg az áramot, és jóval többet, mint amennyi a magyar lakosság igénye. A 36,6 forintos kilowattóránkénti árba belefér még az adó és a rendszerhasználati díj is. Tóth Bertalan szerint indokolatlan a gázáremelés, „a Gazprommal kötött hosszú távú gázszállítási szerződés a kormány korábbi közlése szerint ugyanis garantálja az olcsó gázt Magyarország számára”.

A párt az alapszolgáltatás azonnali bevezetését is kezdeményezi, ami azt jelentené, hogy a lakóhelyén mindenki számára biztosítanák a létfenntartáshoz szükséges áramhoz és gázhoz való hozzáférést. 

Emellett az ötszázalékos áfakulcs bevezetése is a megoldási javaslataik között szerepel, mely a villamosenergia-szolgáltatásra, a vezetékes földgázszolgáltatásra, a vezetékes PBG-gáz-szolgáltatásra, a tűzifára, a brikettre, a kokszra és a palackos PB-gázra is vonatkozna a jelenlegi huszonhét százalékos áfakulcs helyett. 

Továbbá önerő nélküli országos épületszigetelési programot javasolnak, aminek fókuszába a Kádár-kockák, a családi házak, a társasházak és a panelépületek kerülhetnének.  

Rovatok