Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék oroszlánbarlangjában nyert a Fidesz

2022. szeptember 5., hétfő 11:14

A vasárnapi, III. kerületi időközi önkormányzati képviselő-választáson majdnem akkora arányú vereséget szenvedett a közös ellenzéki jelölt, mint amekkora aránnyal 2019-ben nyerni tudott az együttműködő pártok indulója. A korábban lemondott képviselő úgy kommentálta az eredményt, hogy ez egy gyönyörű pillanat.

Vasárnap időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak Budapest III. kerületében. Ahogy arról beszámoltunk, 24 százalékos részvétel mellett a kormánypártok jelöltje, Csikósné Mányi Júlia kapta a legtöbb szavazatot:

Üzent a lemondott ellenzéki: Örülök, hogy megélhettem ezt a gyönyörű pillanatot

Hazai Iván András 2019-ben jelentősen magasabb részvétel mellett a szavazatok 52,31 százalékát kapta, akkor a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP támogatásával. A kormánypártok támogatottja, Csapó Harold Gábor 41 százalékot ért el. Hazai Iván András azóta kilépett a Demokratikus Koalícióból, és lemondott a mandátumáról, az ügy hátteréről itt írtunk bővebben.

Hazai Iván András a vasárnapi időközi eredményét a kerületi polgármesternek üzenve kommentálta a Facebookon:

Örülök, hogy megélhettem ezt a gyönyörű pillanatot, hogy elbuktad, Kiss László, a választást. 2019-ben mindenemet feladva kampányoltam érted és a baloldalért. Akkor még nem tudtam 10 év becsapás után, hogy vert át Gyurcsány Ferenc és te, ahogy kiadtál, eladtál, felhasználtál engem.

Az ellenzék oroszlánbarlangja

A 2019-es ellenzéki siker mellett a 2022-es országgyűlési választáson is nyert az összefogás, április 3-án Szabó Tímea vitte a választókerület országgyűlési mandátumát.

Nagy Attila Tibor úgy látja, hogy illett volna az ellenzéknek győznie az időközin, mert a rezsicsökkentés módosításának „keserű hatását” a lakosság egy része már elkezdte megérezni, valamint „a főváros eleve inkább kormányellenes, Óbuda szintúgy az, Szabó Tímea párbeszédes képviselő ez év április 3-án is győzni tudott”.

A Fidesz az ellenzék oroszlánbarlangjában aratott most vasárnap sikert. Persze, a részvétel alacsony volta (24 százalék) óvatosságra kell hogy intsen minket, de azt jelzi, hogy az ellenzéki szavazók jelentős része nem ment el szavazni. És az is lehet, hogy van probléma helyi szinten a Kiss László DK-s polgármester és a helyi ellenzéki koalíció munkájának megítélésével, és akár ez is befolyásolhatta a mostani eredményt

fogalmazott saját oldalán a politikai elemző.

Rovatok