Index Vakbarát Hírportál

Már nem akarna beilleszkedni a társadalomba a skálás gyilkos

2022. szeptember 5., hétfő 08:04

Még 1995-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre Bene Lászlót. Donászi Aladár egykori bűntársa mostanra már 70 éves, és elmondása szerint nem bánja, ha a börtönben hal meg. Szabadnak ugyanis ott érzi magát.

Noha a tényleges életfogytiglani börtönbüntetése 2014-ben letelt, mégsem került szabadlábra Bene László, aki egykori társával, Donászi Aladárral több rablást is elkövetett az 1990-es években, emellett négy ember haláláért is felelősek voltak.

Végül 1995-ben életfogytiglanra ítélték a párost, Donászi azonban 2001-ben öngyilkos lett cellájában. Bene 28 éve tölti a büntetését Szegeden.

Bene László szabadlábra helyezési kérelmét korábban azért utasították el többször is, mert tettét sohasem bánta meg, mostanra pedig úgy tűnik: bele is törődött sorsába. Egy interjúban nemrég elmondta, hogy őt csak „a halál viszi ki a börtönből”, és eddig sem reménykedett abban, hogy kiengedik.

De már nem bánom, hogy itt halok meg. Nekem a szabadság érzése a legfontosabb. Itt, a börtönben szabad vagyok, rendben vagyok, olvasok, írok. De ha valami csoda folytán kiengednének, én már nem akarnék beilleszkedni a társadalomba

– nyilatkozta Bene László a Borsnak.

A Donászi Aladárral való első, gyilkossággal végződő akciója 1992 májusában történt, amikor megpróbálták megszerezni a budai Skála Áruház bevételét. Donászi ekkor megölte a pénzkísérőt, Sádt Győzőt. Benét végül három hónappal később kihallgatta a rendőrség.

Bene László arról is beszélt, hogy sosem volt felhőtlen a viszonyuk Donászival, ami az elfogásuk előtt már igencsak elmérgesedett.

Akadt néhány társunk. A 15 milliós soroksári postarablás után megtudtuk, hogy Sz. Gyula elmondta a barátnőjének, hamarosan nagyobb összeghez jut. Addigra olyan viszonyban voltunk Donászival, hogy azt vártuk, melyikünk végez előbb a másikkal. Azért nem tudtam megölni, mert a családom imádta őt. Ha Aladár eljött hozzánk és krumplis tésztát szeretett volna enni, akkor édesanyám azonnal nekilátott és főzött neki

– emlékezett vissza. 

(Borítókép: Dr. Bakonyi István bíró ítéletet hirdet 1996. január 25-én Donászi Aladár és társai perében a Legfelsőbb Bíróságon. A vádlottak előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt álltak a bíróság előtt. Jobbról Bene László másodrendű vádlott. Fotó: Rózsahegyi Tibor/MTI)

Rovatok