Index Vakbarát Hírportál

Kiengedhetik a börtönből a Deutsch Tamás apósának meggyilkolásával gyanúsított férfit

2022. szeptember 5., hétfő 11:44

Tavaly decemberben tartóztatták le B. Istvánt, miután a gyanú szerint megölte a főbérlőjét, L. Lászlót. A letartóztatását követően kezdeményezték elmeállapotának kivizsgálását, amely nemrégiben lezárult. A vizsgálat eredménye azért fontos, mert jelentősen befolyásolhatja a büntetésének jellegét és mértékét is.

Lezárult B. István elmeorvosi vizsgálata, akit Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő apósának, L. Lászlónak a meggyilkolásával gyanúsítanak. A gyilkosság 2021 decemberében történt, amikor az akkor 57 éves gyanúsított egy tettlegességig fajuló vita közben vadászkéssel megszúrta a főbérlőjét. A vita amiatt alakult ki, hogy az albérlő már többhavi bérleti díjjal elmaradt, a tulajdonos pedig hiába cserélte le többször is a zárat, a gyanúsított azt késsel felfeszítette.

Az elmeorvosi vizsgálat nemrégiben lezárult, a szakértők pedig megállapították, hogy B. István cselekvőképes, a gyilkosság elkövetésekor teljes mértékben beszámítható volt, és fel tudta mérni tettének súlyát is – tudta meg az rtl.hu.

A vizsgálat eredménye azért fontos, mert ha bűnösnek találják, akkor a róla készült szakvélemény a büntetés jellegét és mértékét is befolyásolhatja. Ugyanis ha a gyanúsítottról azt állapították volna meg, hogy nem volt beszámítható állapotban, akkor felmentésre, ha pedig azt állapították volna meg, hogy fel tudta mérni a tettének a következményeit, akkor enyhébb büntetésre számíthatott volna.

Azonban mivel a szakértők a gyanúsítottat épelméjűnek nyilvánították, ezért ha a bíróság bűnösnek találja, legalább 10-15 évet, de akár életfogytig tartó büntetést is kaphat.

A Fővárosi Főügyészség is megerősítette, hogy a gyanúsított esetében büntethetőséget kizáró vagy korlátozó ok nem áll fenn. A lap információi szerint a férfi ugyan letartóztatásban van, de a bíróság a szeptember elsejei ülésen szigorított és házi őrizetet rendelt el, azaz B. Istvánt kiengedhetik a börtönből, de nem hagyhatja majd el az otthonát. Az ügyészség fellebbezett, és a letartóztatás meghosszabbítását kezdeményezték, erről a napokban dönthetnek.

Mint megírtuk, a gyanúsított elmondása szerint L. László jogosulatlanul tartózkodott a lakásban. Azt elismerte, hogy felé szúrt a késsel, de azt állította, hogy nem akart mély sebet okozni. Vallomásában ezenkívül azt is állította, hogy jogos önvédelemből követte el tettét. 

(Borítókép: Deutsch Tamás 2022. június 28-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok