Index Vakbarát Hírportál

Semmi gond, éppen hogy csak elázunk majd

2022. szeptember 5., hétfő 15:33

Napos-felhős idő várható délután is, a maximumok 20 és 29 fok között alakulnak. Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Hétfő délután változóan napos-felhős idő várható, legfeljebb egy-egy jelentéktelen zápor fordulhat elő. A légmozgás a legtöbb helyen gyenge, mérsékelt lesz.

20 és 29 fok közötti maximumokra van kilátás, az Északi-középhegységben és északkeleten maradhat hűvösebb az idő – írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható. Mint írják, zivatarokra kedden lehet majd számítani az Észak-Dunántúlon (elsősorban az Alpokalja térsége, a Kisalföld nyugati fele). A zivatarokat intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés és apró szemű jég kísérheti.

A mérések kezdete óta ez volt az ország legmelegebb nyara

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérései alapján 1901 (azaz a mérések kezdete) óta az idei volt Magyarország eddigi legmelegebb nyara. A sokéves átlaghoz képest (1991–2020) két teljes fokkal melegebb volt a nyári hónapok átlaghőmérséklete. Egyesével mégsem döntöttek rekordot, harmadik, ötödik és második helyet zsebelt be a június, július és augusztus a legmelegebbek között, a hőhullámos napok száma pedig harmadik helyet érdemelt a listán.

Az idei legmelegebb nyár után 2003-ban lehetett a legnagyobb hőség, akkor 22,3, most 22,8 fokos átlaghőmérséklettel zárt az évszak. Az aszályt kivétel nélkül mindenki megérezte, számokban 32 százalékkal maradt el az ország a normális nyári csapadékmennyiségtől – adta hírül az Időkép.

(Borítókép:  Mohai Balázs / MTI)

Rovatok