Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg olajat találtak a Balaton alatt

2022. szeptember 7., szerda 09:18 | aznap frissítve

Az energia-veszélyhelyzet arra készteti az országokat, hogy felmérjék nyersanyag-lehetőségeiket. Így derült fény arra is, hogy a Balaton alatt olajkincs van, ám ezt egyelőre nem fogják megfúrni, mert a termálvíz és a földgáz kitermelése több milliárd forintba is kerülhet.

Kevesen tudják, hogy olajkincset rejt a föld a Balaton alatt, a második világháború alatt fúrótornyokat és fúróbarlangokat terveztek a siófoki öbölbe a kitermeléshez. Tihanyban már az ókorban örök tüzek égtek a környéken nyert olajból – írja a Sonline.hu. 

Az energiaárak emelkedése arra késztetett minden országot, hogy felmérjék a lehetőségeiket, hazai nyersanyagforrásból hogyan tudnák csökkenteni a kitettségüket az energiaválság idején. Így derült fény arra is, hogy a Balaton alatt is húzódik olajkincs.

A XX. század elején megállapították, hogy olaj húzódik a Balaton medre alatt, a Siófok–Tihany–Lovas-háromszögben, és állítólag már

600-800 méter mélyen rá lehet bukkanni.

1939 és '40 telén a Standard Oil Company szakemberei próbafúrásokat végeztek a Balaton jegén, ám ezután távoztak az országból, és máig nem tudni, hogy milyen eredménnyel jártak.

A Sonline által megkérdezett szakértő szerint nem vitás, hogy a Dráva mentén és a Balatonnál is van rejtett energiakészlet. A fúrások az bizonyítják, hogy sok helyen tör vagy törhetne fel termálvíz és földgáz az országban, de ezek kitermeléséhez súlyos milliárdok kellenének.

Az alállomásokra tartó vezetékrendszer az utóbbi években kiépült a Drávánál, és a babócsai elosztó is működik, de a drávai kilenc kút közül jelenleg csak néhány ad megfelelő mennyiséget.

(Borítókép: Molnár-Bernáth László/MTI)

Rovatok