Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál Szigetszentmiklóson, egymásnak esett az ellenzék

2022. szeptember 7., szerda 19:15 | aznap frissítve

A Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum azt állítja, hogy Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János „megpuccsolta” az ellenzéket, és összejátszik a Fidesszel.

A DK az Indexhez is eljuttatott közleményében felidézte: Szigetszentmiklóson 2019-ben a hatpárti koalíció és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) támogatásával ellenzéki többségű városvezetés jött létre, és az MMM-es Nagy János lett a város polgármestere. Ehhez képest szerintük „Szigetszentmiklós a mai nappal megszűnt szabad városnak lenni”.

Nagy János ma puccsot hajtott végre a Fidesszel együtt, eltávolítva azokat az ellenzékieket, akiknek mandátumát köszönheti, és akik szívvel-lélekkel városunk fejlődését szolgálják

– írták.

A közleményben utaltak arra, hogy a DK szigetszentmiklósi önkormányzati képviselőjét, Jószai Attilát Nagy János már korábban is felmentette az alpolgármesteri tisztségből (szerintük jogszerűtlenül). Azt is kifogásolták, hogy Nagy János „az előválasztás szellemiségét és a hatpárti együttműködés céljait súlyosan megsértve” visszautasította az Egységben Magyarországért közös jelöltjének támogatását a választáson, „miközben a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjének médiafelületet biztosított a városi újságban”.

„Nagy János ma végleg igazolta, hogy számára az út a Fideszen keresztül vezet tovább, amikor civil, DK-s, Momentumos és MSZP-s képviselők, bizottsági elnökök, delegáltak és felügyelőbizottsági tagok helyére személyes ismerőseit, valamint a Fidesz delegáltjait ültette” – írta a DK. 

„Áruló polgármester”, a Fidesz „visszamászik az ablakon”

A Momentum egy, a DK-hoz hasonló közleményt adott ki a történtekről. Ők azt írták: „A mai napon a Fidesz a 2019-ben MMM-es színekben indult Nagy János polgármester segítségével átvette a hatalmat Szigetszentmiklóson,

az új koalícióhoz pedig az MSZP és a Jobbik helyi képviselői is csatlakoztak.

A közleményben idézték Gyurcsik Józsefet, a Momentum helyi képviselőjét, aki azt mondta: „Az új koalíció azt is egyértelművé tette, hogy mától nem Szigetszentmiklós fejlődéséért, hanem kizárólag saját hatalmi érdekei mentén dolgozik tovább: még azt a bizottságot is megszüntették, amely a felzárkóztatásra váró városrészek fejlesztéséért felelt (Buckai, Lakihegyi és Északi Városrészek Bizottsága – BLÉB)”.

2019-ben egyszer már a választók elsöprő többsége megszabadította a Fidesztől Szigetszentmiklóst, most az áruló polgármester segítségével mégis az ablakon másznak vissza

– írták a Momentum a közleményében.

Nagy János egyelőre nem reagált a fenti közleményekre, de ha ez megtörténik, cikkünket frissítjük.

Reagált a polgármester

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Nagy János a Facebook-oldalán reagált a híre. Közleményének a botrányra vonatkozó részét változtatások nélkül közöljük:

„A gazdasági helyzetünk miatt már tavasszal kezdeményeztem, hogy vizsgáljuk felül, hogy 99 bizottsági hely szükséges-e a hatékony döntéshozatalhoz. Kezdeményeztem a 9 bizottság 6-ra csökkentését és így 68-ra csökkenne a döntések előkészítésében részt vevők száma.

Valóban sok konfliktusom volt a DK egyik képviselőjével, aki egymaga akarta irányítani minden ellenzéki képviselő munkáját és a külső bizottsági tagokkal együtt a polgármester és több ellenzéki képviselő lejáratásával igyekeztek kisajátítani az ellenzéki képviseletet.

Az új bizottságokban is az ellenzéki képviselők vannak többségben, a Fidesz minden bizottságban kisebbségben van! A Fidesz a létszámcsökkentést támogatta, de nem vette át a város irányítását! Az egyetlen momentumos képviselő három bizottságban is szerepet kapott és két külsős képviselőjük továbbra is van! 

Szigetszentmiklóson egyetlen párt sem rendelkezik szavazati többséggel, így sok egyeztetés szükséges egy-egy döntéshez! Egyetlen párt sem tudja ráerőltetni az akaratát a többire, vannak, akik ezt megértették, de vannak, akik ezt nem tudják elfogadni!

A városnak ellenzéki polgármestere és ellenzéki alpolgármestere van! Ha nem egy DK-s vagy egy Momentumos képviselő akarata érvényesül, akkor puccsot kiáltanak? A demokrácia ennél bonyolultabb.

Azokkal szeretnék együtt dolgozni, akik tisztelik a képviselőtársaikat és a város érdekeit fontosabbnak tartják a pillanatnyi pártérdekeknél!”

Rovatok