Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a riasztást, leszakadhat az ég

2022. szeptember 8., csütörtök 15:03

Bár csütörtök a hét legmelegebb napja, zivatar miatt kiadták a riasztást, és felhőszakadás várható az ország nagy részén. Akár több fokot is lehűlhet a levegő hirtelen.

Csütörtök a hét legmelegebb napja, délutánra 27 és 33 fok közé melegszik a levegő. Viszont feltámad a délies szél, északnyugaton és nyugaton többfelé erős lökések is előfordulhatnak.

A változóan napos-felhős időben délután nyugat felől egyre többfelé kell számítani záporra, zivatarra erős, viharos széllökések kíséretében, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. A záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokot hűlhet a levegő – számolt be az Időkép.

Kiadták a riasztást zivatarok miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes fokú, citromsárga riasztást adott ki zivatar miatt az ország nyugati megyéiben és Heves megye több járásában.

Emellett felhőszakadás várható 12 megyében is. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat:

Mint írják: csütörtök délután az északnyugat felől érkező front előterében és annak mentén egyre több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amelyek este, késő este fokozatosan átterjednek a keleti országrész fölé is. A fronthoz kötődő zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, emellett viharos széllökés és jégeső is előfordulhat a környezetükben.

Az Időkép azt írta a Facebookon, hogy délnyugaton már kipattantak az első zivatarok.

Késő estétől északnyugat felől stabilizálódás kezdődik.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok