Index Vakbarát Hírportál

Életveszélybe kerülhetnek, akik télen így fűtenek

2022. szeptember 8., csütörtök 08:33

Október derekán kezdődik a fűtési szezon Magyarországon, de a katasztrófavédelem már most arra figyelmeztet, nem szabad akármit elégetni a kazánokban és kályhákban, a rossz tüzelőanyag ugyanis akár életveszélyt is okozhat, írja a Délmagyarország.

Molnár Krisztina, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője emlékeztetett, hogy a hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, viszont ha hamarabb beköszönt a hűvösebb idő, nyilván sokan begyújtanak.

„Félő, hogy a rezsiárak emelkedésével sokan lesznek, akik olyan anyaggal próbálnak meg fűteni, amivel nem szabad, és ezzel saját magukat sodorhatják veszélybe” – nyilatkozta a Délmagyarnak Molnár Krisztina.

Háztartási hulladékkal tilos tüzelni, csak kezeletlen fával vagy szénnel lehet. A hulladék egyrészt fokozottan szennyezi a levegőt, másfelől pedig életveszélyes is lehet. A különféle rongyok, vagy éppen petpalackok égetésekor gyorsan lerakódhat a korom a kéményben, ami eltömíti azt, magyarázta a szóvivő.

Már olyan is előfordult, hogy valaki dezodorral és öngyújtóval akarta begyújtani a kandallóját, ami tragédiát okozott. 2022 első fél évében összesen országosan 4136 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, 321-gyel többször, mint a tavalyi év hasonló időszakában, mesélte Molnár Krisztina.

A lakástüzek egy része megelőzhető lenne azzal, ha nem égetnének el mindent az emberek, nem benzinnel próbálnának begyújtani például, és rendszeresen ellenőriztetnék a kéményeket

– idézte a szakembert a Délmagyarország.

A kéményseprők ugyan túlterheltek, mivel most sokan akarnak egyszerre átállni gázról szilárd tüzelésre, de mindenkihez eljutnak, akihez kell, hangsúlyozta Molnár Krisztina, aki jelezte: gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egyszer kell ellenőriztetni a kéményeket.

(Borítókép: S zakember egy kéményt ellenőriz egy családi ház tetején 2016. július 18-án. Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Rovatok