Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ahogy korábban beszámoltunk róla, több olvasónkat is meglepetésként érte az új rezsiszámlákon látható összeg. Gulyás Gergely kifejtette: lehet átalányt fizetni a korábbi fogyasztás alapján, vagy új átalányt vállalni, vagy havi diktálóként hónapról hónapra diktálni. A miniszter elmondta, az MVM és valamennyi szolgáltató azt az észszerű eljárást alkalmazza, hogy van egy jelleggörbe, és ennek megfelelően számláz, mert a gázfogyasztásunk jelentős részét januárban elhasználjuk.

    Ezt nem kommunikálta kellő világossággal a cég, ezért elnézést is kell kérni

    – fogalmazott Gulyás Gergely.

  • Kérdésre válaszolva a miniszter csak annyit közölt az árstopról, hogy azzal a jövő heti ülésén foglalkozik majd a kabinet.

  • A Megyei Jogú Városok Szövetségével egyeztet Gulyás Gergely. Szerinte az önkormányzatoknak is erőteljes spórolásba kell kezdeniük. Olyan helyzet nem lehet, hogy az önkormányzati csőd esetén ne működjenek alapszolgáltatások. A cél, hogy az óvodák, iskolák működjenek, ha szükséges, a kormányzat beavatkozik. Végszükség esetén hitelt is vehetnek fel az önkormányzatok.

  • Gulyás Gergely megerősítette, hogy minden állami intézményben elrendelik a fűtés korlátozását, és ennek értelmében nem lehet 18 foknál melegebb az irodákban. Az otthoni munkát nem támogatják, a személyes jelenlétre szükség van az államigazgatásban.

  • A tűzifaprogram jövő csütörtökön, szeptember 15-én kezdődik, és a szaktárca azt vállalta, hogy mindenkinek, akinek igénye van, 10 köbmétert biztosítanak a fűtési szezon kezdetéig. Ebben az esetben rönkfáról van szó, amely olcsóbb lesz, mint a Tüzépeken beszerezhető fa – mondta Gulyás Gergely kérdésre válaszolva.

    Emellett még van a szociális faprogram, de ez nem az. 

  • Gulyás Gergely leszögezte, hogy a távhőáremeléssel kapcsolatban megjelent hírek téves közlések, a távhőárak a lakossági fogyasztóknak nem változnak. Ugyanakkor döntöttek arról, hogy minden, távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el, 130-140 ezer olyan lakás van, amely nem rendelkezik mérőórával, ezért 24 filléres emelés jön, de ezt az ipari fogyasztók fedezik. A jelenlegi kapacitások mellett egy évben 30 ezer mérőórát lehet beszerelni, ez 4-5 éves program lesz.

  • Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy új állampapír-stratégia jön, egyes állampapírok hozamát megemelik, új állampapírt is kibocsátanak, többek között olyat, amelynek az indulókamata eléri a 11 százalékot.

  • Három területen van egyeztetés Brüsszellel. Egész nyáron folytak a tárgyalások, és az unió által kért garanciákat a magyar kormány megadta. Arra számít a kormány, hogy ezek fényében kedvező döntést hoz Magyarország szempontjából az unió vezetése.

  • A kormány kidolgoz egy programot az energiaintenzív kis- és középvállalkozások támogatására. Gulyás Gergely kijelentette, hogy munkahelyvédelmi programra van szükség, mert azt látják, azokban a termelő szektorokban, ahol az ellátási láncok egy-egy eleme rendkívül energiaigényes, ott fennáll az a veszély, hogy kiesnek azok a termelő cégek, amelyek nélkül az egész termelési lánc lehetetlenné válik. A kormány az energiaintenzív iparágakban olyan támogatási programot dolgoz ki, ami lehetővé teszi, hogy a profit csökkenésével, de folytatni tudják tevékenységüket.

  • Tűzifa- és barnaszénprogram indul, és az erdőgazdaságoktól is lehet jövő héttől közvetlenül fát vásárolni, hatósági áron. Tehát nem csak a Tüzép-telepeken kell a fűteni való fát keresni. 10 köbméter fát mindenkinek biztosítanak az állami erdőgazdaságok.

    Állami elővásárlási jogot vezetnek be a barnaszénre, vagyis exporttilalom lép életbe. 50 ezer tonnáról 280 ezer tonnára emelhető a hazai külszíni fejtés. Erről hamarosan dönt a kormány.

  • A kormány az energetikai és gazdasági helyzetet értékelte, azt tudjuk megállapítani, hogy egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, és az árak emelkedéséből adódóan gazdasági válsághelyzet alakult ki – kezdte Gulyás Gergely, aki hangsúlyozta, hogy a szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Oroszország extraprofitra tett szert. 

    A miniszter szerint a gáznál ellátási problémák vannak Európában, de ez Magyarországot nem érinti, és árproblémák is vannak, tízszeres-tizenötszörös árakat láthatunk. Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány a takarékoskodást magán kezdi:

    a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek és az általuk üzemeltetett intézményeknek, cégeknek.

    A tárcavezető ismertette: ha ma kellene kifizetni az átlagfogyasztásig az áram- és gázszámlát, az egy magyar háztartásnak 180 ezer forintjába kerülne, így 150 ezer forintnál nagyobb a támogatás havonta, ezt Európa legnagyobb támogatási programjának nevezte Gulyás Gergely.

  • A KSH augusztusi inflációs adatai alapján a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, de az élelmiszerek esetében ennél magasabb volt az infláció.

  • Érkeznek a rezsiszámlák, szerkesztőségünkbe pedig az elégedetlen kommentek. Akad olyan fogyasztó, akinek háromezer forintos számlából lett húszezer fölötti, de arról is kaptunk levelet, hogy tizenhárom köbméter gázfogyasztást valakinek tizenkétezer forintért számláztak, másnak 16 köbméteres fogyasztást százötvenezer forintért – írtuk szombati cikkünkben.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 10 órától ad tájékoztatást a kormány legfrissebb döntéseiről; ez itt az Index percről percre közvetítése, köszöntjük olvasóinkat!

Rovatok