Index Vakbarát Hírportál

Fradiváros épül a Népligetben

2022. szeptember 9., péntek 09:50

A komplexum kialakítása két ütemben történik.

A beruházás célja egyrészt, hogy a Népliget Stratégiai Tervvel összhangban fejlesszék a sportfunkciókat, másrészt egy korszerű, multifunkcionális sportkomplexum kialakítása – számol be a tervekről az Építészfórum.

Az már korábban kiderült, hogy a márciusi közbeszerzési eljárás eredményeként a Paulinyi & Partners tervezheti a Ferencvárosi Torna Club új, multifunkciós sportközpontját a klub népligeti telepén. A kiemelt beruházást érintően nemrég környezetvédelmi hatósági eljárás indult, és ahogy a Pest Megyei Kormányhivatal erről szóló közleményében olvasható, a fejlesztéssel a Vajda Péter úti sporttelepek teljes átalakítása történhet meg két ütemben. 

Az első, 2023 és 2025 között esedékes ütemben a Vajda Péter úttól délre eső területre tervezett sportcsarnokkomplexum valósulhat meg, benne multifunkcionális kézilabdacsarnokkal, jégkorongcsarnokkal, vízilabda-arénával és atlétikai központtal. A második ütem az elképzelések szerint 2025 és 2027 között zajlik majd, és akkor építik meg a Vajda Péter úttól északra tervezett labdarúgó-akadémia létesítményeit, így a multifunkcionális akadémiaépületet, a kápolnát, az üzemeltetési épületet, valamint az élő és műfüves pályákat. 

Kapcsolódó létesítményként a terület délkeleti határán, a vasútvonallal párhuzamosan, a Kőbányai úttól az Üllői útig kétszer egysávos utat, vele párhuzamosan parkolókat alakítanának ki, továbbá a Vajda Péter út felett gyalogos-felüljárót építenének, illetve a Kőbánya–Népliget légvezetékes elosztóhálózatát földkábelre építik át a Fertő utcáig. 

A közlemény mellékleteként elérhető előzetes vizsgálati dokumentációban Fradiváros projektként említik a Népliget keleti részét érintő beruházást.

Ahogy a dokumentumban szerepel, a telkek állami tulajdonban vannak, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, a vagyonkezelő pedig az FTC, amely jelenleg különálló sporttelepeit kapcsolná össze a számos sportág számára edző- és versenyhelyszínként szolgáló központ létrehozásával. 

A Népligetet 2005-ben nyilvánították védett parkká, történeti kertté, az indoklás szerint legnagyobb értékét a gondosan és szakszerűen válogatott növényzet adja. Az erről szóló rendeletet 2018-ban módosították, így a liget keleti oldalán található sportterületek védettsége megszűnt.

Rovatok