Index Vakbarát Hírportál

Kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat

2022. szeptember 9., péntek 15:40

Országszerte számos oktatási intézményben polgári engedetlenségi akcióval indult az új tanév. A pedagógusok a magasabb bérek és a sztrájkjog visszaszerzésének reményében vágtak bele a tiltakozásba, de állításuk szerint válaszul egyelőre csak egy fenyegető levelet kaptak.

Péntek reggel névre szóló fenyegető levelet kaptak a polgári engedetlenkedő tanárok – közölte Facebook-oldalán a Tanítanék Mozgalom. A poszthoz egy levelet is csatoltak, amelyet Törley Katalinnak, a Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusának címeztek.

A tankerület a dokumentumban arra hívta fel a polgári engedetlenségben részt vevő tanár figyelmét, hogy szeptember 5-én jogtalanul maradt távol a munkából, erre a napra ugyanis nem hirdettek sztrájkot az intézményben.

Amennyiben a munkafelvételt ismételten megtagadja, az a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre

– olvasható a levélben.

A Tanítanék Mozgalom a posztban hangsúlyozta: információik vannak arról, hogy az országban minden olyan pedagógust kirúgással fenyegetnek, aki részt vesz a tiltakozásokban, azaz nem Törley Katalin volt az egyetlen, akit a tankerület levélben keresett meg.

Korábban egyébként Maruzsa Zoltán is hasonló tartalmú levelet adott át a pedagógus-szakszervezetek képviselőinek. A dokumentumban lényegében az állt, hogy a tanárok polgári engedetlenségi akciója a jövőben a diákokat is a szabályok megtagadására sarkallhatja. 

A köznevelésért felelős államtitkár az érdekvédőket arra kérte, hogy  ne támogassák ezt az érdekérvényesítő utat.

A pedagógus-szakszervezetek képviselői azonban jelezték, hogy eddig is csak a sztrájk szervezésében vettek részt, a polgári engedetlenségi akciók tőlük függetlenül, kisebb iskolai csoportok kezdeményezésére indultak el.

Rendkívüli tanévkezdés

Mint ismert, a Tanítanék Mozgalom az új tanév kezdetével indított polgári engedetlenségi hullámot, azt remélve, hogy a kormány ily módon felfigyel az oktatást sújtó problémákra, és mihamarabb lépéseket tesz.

Követeléseik a következők:

Az elmúlt egy hétben a pedagógusok mellett a tanulók is kifejezték nemtetszésüket. Bár az iskola még alig több mint egy hete tart, több tüntetést demonstráció és egy virrasztás is volt.

Az Index a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezte arról, mi a kormány válasza a rendkívüli tanévkezdésre, az uniós források behozatalán túl tudnak-e valamilyen ígéretet tenni a pedagógusoknak.

A tárcavezető válaszában hangsúlyozta: korábban már tettek ígéretet a tanároknak, e szerint januártól tízszázalékos emelést kapnak, de az Európai Bizottsággal egy ennél lényegesen magasabb béremelésről is tárgyalnak.

(Borítókép: Tanévnyitó ünnepség 2022. szeptember 2-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok