Index Vakbarát Hírportál

Felszínre hozták a felrobbantott Lánchíd maradványait

2022. szeptember 9., péntek 17:08 | aznap frissítve

Felszínre hozták a II. világháborúban felrobbantott Lánchíd eddig rejtve maradt maradványait – közölte Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán.

A főpolgármester felidézte, hogy a Lánchíd felújításához kapcsolódva tavaly májusban kezdődött az átkelő vízi környezetének fém- és lőszermentesítése. A roncsokat búvárok segítségével, daruval vagy lánctalpas kotróval emelik ki.

Eközben a híd parti nyílásaiban már elkészült az új útpálya szigetelése és a szigetelést védő aszfaltréteg. A hídpályát pedig várhatóan év végén visszaadjuk a forgalomnak – tette hozzá Karácsony Gergely bejegyzésében.

A Budapesti Közlekedési Központ honlapján azt írják, a Lánchíd felújításának jelenlegi szakaszában kiemelik a folyómederben eddig rejtve maradt, többek között a II. világháború végén felrobbantott híd maradványait. Így került szeptember 9-én, pénteken a felszínre a Lánchíd régi korlátjának egy darabja. 

A lőszer- és roncsmentesítés a vízállástól függően, várhatóan november elején fejeződik be. A munkavégzés idejére a medernyílásban hétfőnként hajózási zárlatot rendelnek el. A zárlat alól a munkákban részt vevő felderítő, honvédségi és vízi rendészeti hajók mellett a folyamfelügyeleti, valamint a mentő- és tűzoltósági hajók is mentesülnek.

A mostani munkálatokban egy bárka, egy ponton, egy horgonyzódereglye, egy tolóhajó és egy búvártag vesz részt két rohammentő csónak készenlétével és tűzszerészek folyamatos szakfelügyelete mellett. A roncsokat búvárok segítségével, daruval vagy lánctalpas kotróval emelik ki – tették hozzá.

Mint megírtuk, egymázsás szovjet légibombát találtak a Dunában, Budapest belvárosában az Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső fővárosi folyamszakaszon. A robbanószerkezetre a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai bukkantak rá, amelyet szeptember 12-én emelnek ki.

Emiatt több helyen is lezárásokra, valamint forgalomkorlátozásra kell felkészülni a fővárosban.

(Borítókép: Karácsony Gergely / Facebook)

Rovatok