Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: A migránsoknak meg kell érteniük, itt úgysem jöhetnek át

2022. szeptember 9., péntek 10:46

Orbán Viktor a Határvadász Ezred megalakulása alkalmából tartott ünnepségen mondott beszédet. A miniszterelnök korunk legsúlyosabb problémájának nevezte a migrációt.

„Az önök eskütétele fontos és kiemelkedő esemény Magyarország biztonsága számára, 2015 óta nyílt migrációs válság van Európában. A határokra és törvényekre fittyet hányva milliók érkeztek illegális úton Afrikából és a Közel-Keletről Európába” – kezdte beszédét az ünnepségen Orbán Viktor. A kormányfő azzal folytatta, hogy

egy ország határ nélkül olyan, mint a tojás héj nélkül, ezért mi, magyarok a válság kirobbanását követően úgy döntöttünk, bárki bármit mond, nem engedünk a biztonságunkból.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy megvédtük a határainkat, kerítést építettünk, a határvédelmi rendszer működik, és ellenáll az illegális migráció legmagasabbra csapó hullámainak. A kormányfő kitért arra is, hogy a rendőrök, katonák megvédték Magyarország biztonságát, de az ő szolgálatukra máshol van szükség, a belső rend fenntartása megköveteli a rendőrök visszavezénylését, míg a szomszédban dúló háború szükségessé tette, hogy a honvédség harckészültségét, bevethetőségét növeljék, ezért hozták létre a Határvadász Ezredet.

A jó katona valójában nem azok ellen harcol, akik szemben állnak vele, hanem azokért, akik mögötte vannak

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: a határvadászok mögött ott van az egész ország, minden magyar család, gyermek, a városok és falvak, „önökre hárul a feladat, hogy a migrációval szemben megvédjék a hazát”.

Orbán Viktor elmondta, hogy egyszerre kell megküzdeni a kihívásokkal, de úrrá lesznek a napi gondokon, és legyenek bármekkorák az akadályok, nem adhatják fel az ország nagy céljait, így azt sem, hogy Magyarország legyen Európa legbiztonságosabb országa.

A kormányfő korunk legsúlyosabb problémájának nevezte a migrációt, annak elhárítását, kivédését továbbra is az első számú feladatnak tartja. Orbán Viktor úgy látja, civilizációs fenyegetésről van szó, és Nyugat-Európa példája megmutatja, elég egyszer hibázni, nem lehet visszafordítani az idő kerekét, az élet nem lesz olyan, mint volt, „mi nem hisszük, hogy a migrációból bármi jó sülhetne ki, mi azt akarjuk, és ehhez velünk született jogunk van, hogy Magyarország magyar ország maradjon”.

A migránsoknak meg kell érteniük, hogy itt úgysem jöhetnek át, és önök azok, akiknek meg kell értetniük velük.

Orbán Viktor leszögezte, a határvadászok feladata feltartóztatni, megkeresni, megtalálni, elfogni, és határozottan kitessékelni Magyarországról az illegális bevándorlókat, „egytől egyig, nincs kivétel”. A miniszterelnök azt ígérte a határvadászoknak, hogy anyagilag is megbecsülik a szolgálatukat.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a határvadász ezred megalakulása alkalmából tartott ünnepségen az elsõ határvadászok eskütételén a Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2022. szeptember 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Rovatok