Index Vakbarát Hírportál

Európai színvonalú biciklis központot avattak fel Balatonfüreden

2022. szeptember 10., szombat 19:51

Új kerékpáros központot adtak át szombaton Balatonfüreden, amely európai szintű szolgáltatásokkal várja a balatoni tájakat biciklivel felfedezni kívánó turistákat.

Holczer András, Balatonfüred alpolgármestere a BalatonBike365 Port ünnepélyes megnyitóján közölte: a városba egyre több aktív turista érkezik, ezért szeretnék elérni, hogy Balatonfüred a nyaralókon kívül számukra is megkerülhetetlen célpont legyen.

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) és a balatonfüredi önkormányzat a BalatonBike365-program keretében 15 évre szóló, kölcsönös előnyöket biztosító szerződésben állapodott meg arról, hogy a kerékpáros szövetség az erre a célra pályázaton elnyert EU-támogatásból az önkormányzat által rendelkezésére bocsátott területen kerékpáros központot épít. A centrum a Balatoni Bringakörön épült, ahonnan a mintegy 20-30 kilométerre fekvő Balaton-felvidékre vezetnek kitáblázott kerékpározható utak – adta hírül az MTI.

„Az együttműködés célja a kerékpárosok igényeinek előzetes felmérésen alapuló szolgáltatóközpont létrehozása és éves szinten minimum kilenc hónapos üzemeltetése volt, amely egy újabb lépés a balatoni aktív turizmus infrastrukturális fejlesztésében” – mondta Princzinger Péter, az MKSZ, egyben a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke.

Kerékpárbérlés, -szervizelés, biciklitúrák, bringás kávézó

A Kisfaludy stranddal szemben lévő telken 2021 szeptemberében kezdődtek el a munkálatok, a végeredmény pedig egy európai szintű kerékpáros központ lett.

Egy száz négyzetméteres, modern épületet vehetnek birtokba a bringás turisták, akik itt klasszikus és elektromos kerékpárokat is bérelhetnek, szervizelhetik a sajátjaikat, kisebb kiegészítőket vásárolhatnak, valamint információkat kaphatnak túráikhoz, vagy akár megpihenhetnek a bringás kávézóban

– tájékoztatott Princzinger Péter, majd hozzátette: ezenkívül vezetett túrák, csomag- és kerékpárszállítás is igénybe vehető, de szerveznek bringás gyermekprogramokat is.

A beruházás megvalósításához elengedhetetlen volt a balatonfüredi önkormányzat együttműködése, valamint az MKSZ – mint pályázó – mellett konzorciumi tagként a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány támogató részvétele.

Az új kerékpáros központot a BB365 Nkft. a Balaton Bike Tourral együttműködve üzemelteti. A kerékpárosoknak már évek óta tematikus túrákat kínáló vállalkozás társalapítója, Burgyán Péter szerint a széles termékpalettával – a kerékpárkölcsönzéstől egészen a szervizelésig – rendelkező központ jól kiegészíti az ugyancsak a BalatonBike365-projekt keretében létrejött olyan szolgáltatásokat, mint a kitáblázott és pihenőhelyekkel ellátott utak, az azokhoz kapcsolódó túraajánlatok, valamint a www.balatonbike365.hu weboldal és a BB365 mobilapplikáció.

Az ünnepélyes átadó után a résztvevőket egy tematikus kerékpártúrára hívták meg. A túra során a BalatonBike365 kitáblázott kerékpározható útjain az Együtt kezdtük című, legújabb magyar film kultikus helyeit keresték fel Kerékgyártó Yvonne rendezőnő és a film egyik főszereplője, Hrisztov Toma társaságában.

Elkészült a Budapest–Balaton bicikliút is

A fővárostól a Balatonig kiépített, 108 kilométeres Budapest–Balaton kerékpárút utolsó, Székesfehérvár–Balatonakarattya közötti szakaszát augusztus végén adták át. A több mint 5 milliárd forintból megvalósult új bicikliúton 2-3 nap alatt megközelíthető a magyar tenger Budapestről.

Azt hiszem, hogy egy fontos hiátust sikerült bepótolnunk ezzel, hogy Budapestről a Balatonra most már tényleg le lehet jutni kényelmesen kerékpárral. Azok a fejlesztések, amik összekötik az ország egy-egy pontját bicikliutakkal, nemcsak a kikapcsolódást tudják segíteni, hanem az adott térségnek a turisztikai vérkeringésbe való bekapcsolódását is

mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az új kerékpárút bemutatása során.

Rovatok