Index Vakbarát Hírportál

A DK követeli a kormánytól, hogy hozza előre a novemberi nyugdíjemelést

2022. szeptember 10., szombat 20:05

Gy. Németh Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője szerint a novemberi és a januári nyugdíjemelés egy kompenzációs döntés a kormány részéről, mivel a nyugdíjak nem követték az inflációt. Az ellenzéki párt alelnöke a novemberi nyugdíjemelés előrehozását követeli. A Fidesz válaszában közölte: a Gyurcsány-kabinet nyugdíjemelés helyett még a 13. havi juttatást is elvette.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője online sajtótájékoztatójának elején elmondta: a nyugdíjtörvény alapján novemberben 5, januárban pedig 12 százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok. A DK alelnöke szerint ezek utólagos kompenzációs lépések amiatt, hogy a nyugdíjak nem követték az inflációt.

Hiába tudta tehát jó előre a Fidesz, hogy a forint az orbáni infláció miatt történelmi mélypontra süllyed, direkt alacsony inflációval tervezték a költségvetést

– mondta a politikus.

Gy. Németh Erzsébet hozzátette: a kormány nemcsak megszorításokkal, hétszeres gázáremeléssel és élelmiszer-drágulással szorongatja a nyugdíjasokat, hanem utóbbiak hitelezik az államot is, és csak utólag kapják majd meg a valós infláció szerinti emelést.

Az ellenzéki parlementi képviselő hangsúlyozta: a DK azt követeli, hogy hozzák előre a novemberi nyugdíjemelést.

Nem lehet egy megélhetési válság alatt a nyugdíjasokkal hiteleztetni az államot, ez tisztességtelen minden emberrel szemben, aki itt dolgozta és adózta végig az életét. Mire a novemberi vagy a januári emelés megérkezik, idősek ezreinél lesz kikapcsolva a gáz és a villany, és majd költhetik arra az utólagos nyugdíjemelést, hogy visszakapcsolják náluk a fűtést és az áramot. Éppen elég baj, hogy Orbán miatt van megélhetési válság Magyarországon

– zárta gondolatatait Gy. Németh Erzsébet.

A Fidesz szerint azok kritizálnak, akik elvették a 13. havi nyugdíjat

A Fidesz frakciója reagált a DK-s politikus sajtótájékoztatóján elhangzottakra. A nagyobbik kormánypárt közleményében azt írta: „Gyurcsányék kormányzásakor” nyugdíjemelés helyett még a 13. havi juttatást is elvették 2,4 millió nyugdíjastól, 2006 és 2010 között pedig 4 százalékkal esett vissza a nyugdíjak értéke. Az időseket különösen rosszul érintette a sorozatos rezsiemelés is.

A baloldalnak az nem tetszik, hogy a Fidesz-kormány visszaadta a 13. havi nyugdíjat, és a többi között nyugdíj-kompenzációval és nyugdíjprémiummal segíti az időseket

– áll a Fidesz közleményében.

Az Index korábbi cikkében elolvashatják Farkas András nyugdíjszakértő véleményét, aki szerint a nyugdíjasok számára sötét hónapok jöhetnek, ha a kormányzat nem igazítja a realitásokhoz az utólagos, több hónapos késéssel érkező és az exponenciálisan növekvő árakhoz igazodni képtelen nyugdíjemelési korrekciós eljárást.

Rovatok