Index Vakbarát Hírportál

Bejelentették: hétfőtől sztrájk lesz az iskolákban

2022. szeptember 10., szombat 17:56

„Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit” – közölte szombaton a PDSZ és a PSZ.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik a sztrájkjogért polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat ért kormányzati fenyegetés ellen – így reagáltak az érdekvédők arra a pénteki hírre, melyről az Indexen is beszámoltunk.

Mint ismert, a Tanítanék Mozgalom szeptember 1-jétől kezdve gördülő polgári engedetlenségi akciót hirdetett, melyhez önkéntes alapon számos intézmény pedagógusa csatlakozott.

A tiltakozásban részt vevő tanárok szeptember 9-én a tankerülettől levelet kaptak, melyben lényegében kijelentették, hogy az érintett pedagógusok a munkavégzés alól felmenthetők.

Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit!

– írta a PSZ és a PDSZ.

 Az érdekvédők hétfőtől a következőket javasolják:

Az érdekvédők a közleményben jelezték továbbá, hogy október 5-én ünnepli az UNESCO a pedagógusok világnapját. Erre a napra a PSZ és a PDSZ együttes akciót hirdet az alapvető jogok biztosának területi irodáinál, ahol a közoktatásban tapasztalt jogsértésekről petíciókat nyújtanak át.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok