Index Vakbarát Hírportál

Hatástalanítják a bombát, lezárják a Várkert Bazár környékét

2022. szeptember 11., vasárnap 06:29

Lezárják Budapesten a Várkert Bazár környékét egy második világháborús bomba hatástalanítása miatt hétfőn, a korlátozás több lakóházat érint, és a környéken megváltozik a közösségi közlekedés is.

Gajdos Milán főhadnagy, a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje korábban közölte, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai bukkantak dunai gyakorló merülésük közben a második világháborús, száz kilogramm tömegű, szovjet gyártmányú légibombára az Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső fővárosi folyamszakaszon.

Ezeket a területeket zárják le

A robbanóeszköz biztonságos kiemeléséhez, illetve hatástalanításához mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárják a területet hétfő délelőtt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, hétfőn 9 órától lezárják a budai oldalon a Sztehlo Gábor rakpartot és a Friedrich Born rakpartot a Lánchíd irányába, a Lánchíd utcát pedig a Clark Ádám tér felé. A pesti oldalon lezárják a Jane Haining rakpartot az Erzsébet híd irányába, valamint a Salkaházi Sára rakpartot. A lezárások 14 óráig lesznek érvényben.

Így módosul a tömegközlekedés

A lezárások a közösségi közlekedést is érintik. A Budapesti Közlekedési Központ közölte,

A terület kiürítése az MTI szerint több ingatlant is érint. A budavári önkormányzat közlése szerint a Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint a Várkert rakpartra néző ingatlanok kiürítése és a terület elhagyása hétfőn reggel 8 órakor kezdődik meg. Az önkormányzat közölte azt is, hogy

a hatástalanítás idejére a Virág Benedek Ház (Döbrentei utca 9.) üzemel befogadóhelyként.

Kérik, hogy aki szeretné igénybe venni a befogadóhelyet, legkésőbb vasárnap délig jelezze ezt a 06-1-225-7271, 06-1-225-7272 vagy 06-20-447-1003 telefonszámon.

Idén nyáron már több mint 450 rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerész ügyeletre, és augusztus végéig már több mint 1300 esetben riasztották feltételezett robbanóeszköz miatt a tűzszerészeket. Az esetekről ide kattintva érheti el beszámolónkat.

Rovatok