Index Vakbarát Hírportál

Hanga Zoltán: A majmokra nem adhatunk pulcsit

2022. szeptember 11., vasárnap 19:34 | aznap frissítve

A Fővárosi Állat- és Növénykertet javarészt a Széchenyi Gyógyfürdő termálvizével fűtik, földgázt csak a leghidegebb hónapokban használnak, így az intézmény bizakodva készül a fűtési szezonra. Hanga Zoltán az Index megkeresésére elmondta: az állatházakban és a terráriumokban a hőmérséklettel egyébként sem lehet spórolni, az állatoknak ugyanis vannak biológiai igényeik, „a majmokra pedig mégsem adhatnak pulcsit”.

Az emelkedő rezsiárak országszerte minden intézményt komoly kihívások elé állítanak. A fűtési szezonban az állatkertek költségei is növekednek, a Fővárosi Állat- és Növénykert egy tíz évvel ezelőtti fejlesztésnek köszönhetően azonban lényegesen kevésbé kiszolgáltatott a most kibontakozó rezsikatasztrófának. Kulcs a geotermikus energia.

Az állatkert fűtésekor a Széchenyi Gyógyfürdő termálvizének hulladékhőjét hasznosítjuk. Természetesen a geotermikus energiának vannak korlátai, a leghidegebb hónapokat nem fedi le teljes egészében, ilyenkor jön be a képbe egy párhuzamosan működő, nagy energetikai hatásfokú kondenzációs kazánokon alapuló rendszer, ami kipótolja a hiányzó mennyiséget

– árulta el az Indexnek Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Felidézte, hogy az innovatív fűtési rendszer kiépítése épp tíz évvel ezelőtt, 2012-ben fejeződött be európai uniós források segítségével. A projekt már az első években akkora sikert aratott, hogy Maroš Šefčovič, az  Európai Bizottság alelnöke 2017-ben hivatalos budapesti programjának részeként felkereste az intézményt, hogy megtekintse a hőhordozó víz fogadóállomását az Elefántház pincéjében.

Az állatkert tehát, amit csak lehetett, már megtett annak érdekében, hogy az elszálló gázárak mellett se legyen kitéve olyan nagy veszélynek. A költségeik persze így is emelkednek, de a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal folyamatosan egyeztetnek arról, hogy miként lehet a működést optimalizálni.

Mint ismert, a magyar kormány arra kötelezi az állami intézményeket, hogy 25 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást. A részleteket a következő napokban dolgozzák ki a minisztériumok, de a gyakorlatban ez azzal járna, hogy csak 18 fokra lehetne felfűteni az épületeket.

Hanga Zoltán hangsúlyozta: náluk spórolás gyanánt ehhez hasonló megoldásokhoz nem lehet nyúlni, az állatoknak ugyanis vannak bizonyos biológiai igényeik, nem mindegy például, hogy hány fok van a hüllők terráriumában, de a páratartalomra is oda kell figyelni.

Otthon, a lakásban megtehetjük azt, hogy picit alacsonyabban tartjuk a hőmérsékletet, hiszen ha fázunk, akkor maximum jobban felöltözünk. A majmokra viszont nem adhatunk pulcsit

– mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a mozgásterük így lényegesen szűkösebb, de aggodalomra nincs ok, az állatok télen is biztonságban lesznek.

Bezárás nem lesz, emelésről nincs döntés

Ahogy arról az Indexen is beszámoltunk, az elmúlt napokban az első rezsiszámlákat kézhez kapva számos intézmény, vállalkozás, többek között szállodák, éttermek jelezték, hogy a téli hónapokra bezárhatnak, a jelenlegi árak mellett ugyanis nem tudják kigazdálkodni a fűtés költségeit.

Hanga Zoltán kiemelte, hogy az állatkert ebből a szempontból is speciális helyzetben van, hiszen hiába nem nyitják meg az intézményt a látogatók előtt, az állatokról akkor is gondoskodni kell.

„Mi a munkavállalókat sem tudjuk home office-ba küldeni, az állatgondozóknak a helyszínen kell biztosítanunk a munkavégzéshez szükséges feltételeket, így a leállás nálunk nem opció, mindenképpen kitartunk” – mondta a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy belépőárak a közeljövőben emelkedhetnek-e, azt felelte, hogy erről egyelőre nem született döntés, azt viszont fontosnak tartotta aláhúzni, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykertben már három éve nem emelkedtek a jegyárak, és ezzel együtt a látogatóknak számos kedvezményt biztosítanak, ezt pedig a jövőben is szeretnék fenntartani.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok