Index Vakbarát Hírportál

A TEK-től tudta meg, hogy nem akarják megölni, csak drogos

2022. szeptember 11., vasárnap 08:25

A szeptember 5-én 18 óra 18 perckor befutó segélyhívásra a rendőrök riasztották a TEK-eseket, miután a bejelentő azért tárcsázta a 112-t, mert valakik meglőtték, sok vért vesztett és támadói még mindig otthonában vannak. Kiderült, hogy drog hatására az egészet csak hallucinálta.

A váci rendőrök a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködését kérték egy túszejtéses, lőtt sérüléses bejelentés alapján. Később viszont kiderült, a bekábítószerezett férfi hallucinált, se fogva tartás, se lövések nem történtek.

Sok hűhó semmiért

A Vác, Arany János utcába indított egységek terepszemlét végeztek, majd próbálták felvenni a kapcsolatot a bejelentővel. Párhuzamosan zajlottak az intézkedések: a területet – lövedékálló mellényes rendőrök – lezárták és biztosították, a társasházban ideiglenesen beszüntették az áram-, és gázszolgáltatást, beszerezték az épület alaprajzát, megerősítő erőket, mentőegységet, valamint a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködését kérték.

A bejelentő egyik szomszédja nem hallott lövéseket a lakásból, közben az erkélyen keresztül a rendőrök néhány szót váltottak a bejelentővel, aki azt állította, két lövést kapott és támadói azóta sem mentek el. A helyzet nem tűnt sem valóságosnak, sem életszerűnek, ez azonban nem akasztotta meg a rendőri intézkedéssorozatot. Nem volt ugyanis kellő mennyiségű és megalapozott információ, amely megcáfolta volna a bejelentés tartalmát – írja a police.hu.

Nem volt idő lefújni az akciót

Mérlegelésre, az akció idő előtti lefújására lehetőség nem volt, a bejelentés fegyveres támadókról, lehetséges túszejtésről szólt, haladéktalanul közbe kellett avatkozni.

A Terrorelhárítási Központ speciálisan kiképzett munkatársai néhány perc alatt magukévá tették a lakást, ahol egy férfit találtak. Támadóknak nem volt nyoma, ahogyan lőtt sérüléseknek sem. Annál inkább látszottak a 31 éves bejelentőn a szerhasználat jelei, a TEK-esek földre vitték és végül megtörték aktív ellenállását, fogásból szabadulni próbáló kísérleteit.

A férfi a rendőri intézkedés közben alkarján és állán sérült, a mentő azonban nem e sérülései miatt vitte elsősorban kórházba, a lakásban ugyanis fegyver helyett kábítószergyanús anyagot találtak. A viselkedésében tapasztalt jelek nagy valószínűséggel droghasználatból eredtek, ahogyan a túszejtés, a fegyveres támadók, a lőtt sérülések képzetei is.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hatóság félrevezetése bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményez a 31 éves férfi ellen, e mellett a rendőri művelet több százezer forintos költségeinek megfizetésével is számolnia kell.

Rovatok