Index Vakbarát Hírportál

Kiemelik a hatalmas bombát a Dunából, megadták, hová kell menniük az I. kerületieknek

2022. szeptember 12., hétfő 06:34

Hétfő délelőtt emelik ki a Duna belvárosi szakaszán talált második világháborús bombát; a Lánchíd és az Erzsébet híd között végzendő tűzszerészi munkálatok miatt a tömegközlekedést is érintő forgalmi korlátozások lépnek életbe több kerületben; a terület kiürítése több I. kerületi ingatlant is érint.

Gajdos Milán főhadnagy, a Magyar Honvédség tűzszerész-alakulatának kommunikációs tisztje múlt csütörtökön tájékoztatta az MTI-t, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóbúvárai gyakorlómerülésük alatt egy száz kilogramm tömegű, szovjet gyártmányú légibombára bukkantak az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti folyamszakaszon.

Közlése szerint a robbanóeszköz biztonságos kiemeléséhez, illetve hatástalanításához mintegy

négyszáz méter sugarú körben lezárják a területet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban azt közölte, hogy az érintett területet kiürítik és lezárják reggel fél 9-től kora délutánig.

Lezárásokra kell számítani

Több lakást is kiürítenek

A terület kiürítése több ingatlant is érint. A budavári önkormányzat közlése szerint a Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint a Várkert rakpartra néző ingatlanok kiürítése és a terület elhagyása hétfőn reggel 8 órakor kezdődik meg.

Az önkormányzat közölte azt is, hogy

a hatástalanítás idejére a Virág Benedek Ház (Döbrentei utca 9.) üzemel befogadóhelyként.

Idén nyáron már több mint 450 rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerészügyeletre, és augusztus végéig már több mint 1300 esetben riasztották feltételezett robbanóeszköz miatt a tűzszerészeket. Az esetekről ide kattintva érheti el beszámolónkat.

Augusztusban több mint 170 esetben vonultak ki a tűzszerészkatonák különböző típusú robbanóeszközökhöz, 52 bejelentés soron kívüli intézkedést igényelt. Az elhúzódó aszály miatt a folyókon és állóvizekben kialakult szokatlanul alacsony vízállás is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sok volt a bejelentés. A Dunában például 1686 óta szunnyadt egy mozsárgolyó, amelyet a tűzszerészbúvárok kiképzés közben találtak meg. A Velencei-tónál szintén lőszerek kerültek elő.

(Borítókép: Kilátás a Várkert Bazár Panoráma teraszáról a fővárosra, a Parlament épületére és a felújítás alatt lévő a Duna folyón átívelő Lánchídra. Fotó: Faludi Imre/MTI)

Rovatok