Index Vakbarát Hírportál

Változik a hazai abortusztörvény

2022. szeptember 13., kedd 08:28

Szeptember 15-én lép életbe az a belügyminiszteri rendelet, amely rögzíti, hogy a terhességmegszakítás előtt az édesanyának egy olyan szülész-nőgyógyász szakorvos által kiadott leletet is be kell mutatnia, amely igazolja, hogy az állapotos nő a terhesség megszakítása előtt meghallgatta gyermeke szívhangját. A Pintér Sándor által jegyzett módosítással Dúró Dórának, a Mi Hazánk képviselőjének régóta dédelgetett álma vált valóra.

Változik a terhesség megszakításához szükséges kérőlap, a kérvényezőnek ezentúl egy olyan leletet is be kell mutatni, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta – derül ki a legújabb Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendeletből, amely szeptember 15-én lép hatályba.

A „magzati életfunkciók működésére utaló tényező”, azaz a szívhang abortusz előtti meghallgatása már régóta téma a magyar közéletben, az akkor még jobbikos Dúró Dóra már 2016-ban beterjesztett egy javaslatot arról, hogy a terhességmegszakítás előtt kötelező legyen meghallgatni a magzat szívhangját. A politikus a javaslatot 2018-ban már a Mi Hazánk Mozgalom színeiben ismét benyújtotta.

Dúró Dóra az ügyet a későbbiekben is továbbvitte, a Mi Hazánk képviselője idén májusban a parlamentben „Szívhangtörvény: esély a magzatnak, hogy az utolsó szó jogán életében egyszer kommunikálhasson az édesanyjával” című, napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy Magyarország Alaptörvénye kimondja: a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg, de szerinte a gyakorlatban ez csak „üres mondat”.

Dúró Dóra ötlete a reakciók és a visszajelzések alapján már a kezdetektől fogva tetszett a kormánynak. A javaslat immár a Magyar Közlönyben is megjelent.

„Az élet a fogantatás pillanatában kezdődik”

Dúró Dóra nem sokkal cikkünk megjelenése után közleményt küldött szerkesztőségünkbe. A Mi Hazánk képviselője ebben leszögezte, hogy „az élet a fogantatás pillanatában kezdődik”, és egyenértékű bárki máséval.

Erre az egyik legjobb lehetőség, ha a szívhang meghallgatásával maga a magzat üzen édesanyjának: élek és érzek

– emelte ki a politikus. Hozzátette, hogy a módosítás nem jelent szigorítást, csupán egy tájékoztatás a döntés súlyáról, valódi tétjéről.

Alapos indok kell hozzá

Mint ismert, Magyarországon a terhesség megszakítására csak meghatározott indok megjelölésével van lehetőség. Ilyen indok az, ha

Alapesetben a 12. hétig végezhető el a terhességmegszakítás, de vannak olyan kivételes esetek, amikor ez a határidő kitolódhat akár a 24. hétig is. Sőt van olyan eset is, amikor bármeddig megszakítható a terhesség.

(Borítókép: DEA/G. CIGOLINI/De Agostini/Getty Images)

Rovatok