Index Vakbarát Hírportál

Budapest is spórolásba kezd, a Főpolgármesteri Hivatalban 20 fok lesz

2022. szeptember 13., kedd 11:33

A szakszervezetekkel közösen intézkedési tervet készít a fűtési időszakra a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel. A tájékoztatásból kiderül, hogy a Városháza utcai épület által felhasznált energiamennyiség húszszázalékos csökkentését írták elő.

A hivatal közleménye szerint a fővárosi önkormányzat vezetése elkezdte az egyeztetéseket a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ) arról, hogyan csökkenthetné az önkormányzat – a munkaegészségügyi szabályokat betartva – az épületek energiafelhasználását.

Mint kiderült, első lépésként a Főpolgármesteri Hivatal működését érintő intézkedésekről egyeztettek az érintettek.

„A fővárosi önkormányzat hivatalának otthont adó Városháza utcai épület már teljes mértékben távfűtéssel működik” – közölték. Hozzátették ugyanakkor, hogy a költség így is jelentős, ezért a több mint 50 ezer négyzetméteres épületre elhasznált energiamennyiség körülbelül 

20 százalékos csökkentése szükséges.

A hatályos munkaegészségügyi szabályokat figyelembe véve az egyeztetések alapján az épületben

20 fok lesz a hőmérséklet a fűtési időszakban.

Ez a korábbi, 22 fokos szinthez képest 10-12 százalékos megtakarítást jelenthet.

Közölték azt is, felmérik, hogy hol lehet átköltöztetésekkel az épület egyes részeit lekapcsolni a fűtési rendszerről, és ezzel csökkenteni a fűtött területek nagyságát.

Hangsúlyozták, hogy a megbeszélések folytatódnak, és szeptember végére intézkedési terv készül arról, hogyan lehet további energiát megtakarítani az irodák fűtésével, illetve, hogy emellett milyen intézkedések lehetségesek és szükségesek a villamosenergia-felhasználás csökkentésére.

Boross Péterné, az MKKSZ elnöke az egyeztetésen úgy fogalmazott: „Hiányolja, hogy ilyen megbeszélésre a kormányzat részéről eddig nem került sor.”

Mint ismert, a magyar kormány spórolásba kezd, és arra kötelezi az állami intézményeket, hogy 25 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást. A részleteket a következő napokban dolgozzák ki a minisztériumok, de a gyakorlatban az előzetes várakozások szerint ez azzal járna, hogy csak 18 fokra lehetne felfűteni az épületeket.

(Borítókép:  Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal épületének főbejárata az V. kerületi Városház utcában 2022. június 11-én. Fotó:  Róka László / MTI)

Rovatok