Index Vakbarát Hírportál

A pápalátogatást megkapta Semjén Zsolt, de van, ahol csökken a hatásköre

2022. szeptember 13., kedd 09:36

Ferenc pápa augusztus végén, Novák Katalin vatikáni látogatásakor jelezte a köztársasági elnöknek, hogy szándékában áll Magyarországra látogatni. Noha az elhatározás még korántsem végleges, a kormány már lépett az ügyben, Semjén Zsoltot, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökét bízta meg azzal, hogy készítse elő a katolikus egyházfő látogatását. Orbán Viktor általános helyettesének hatásköre egy másik ügyben viszont csökkent.

„A Kormány Őszentsége Ferenc pápa 2023. évre tervezett magyarországi látogatása előkészítésének és lebonyolításának kormányzati felelőseként a miniszterelnök általános helyettesét jelöli ki” – olvasható a Magyar Közlöny frissen megjelent kormányhatározatban, melynek értelmében a tisztséget Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke tölti be.

Mint arról korábban az Indexen is beszámoltunk, augusztus végén a Vatikánban fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt Ferenc pápa. Az államfő az audencián meghívta az egyházfőt Magyarországra, Ferenc pápa pedig megerősítette, hogy szándékában áll Magyarországra látogatni. Ferenc pápa legutóbb 2021-ben, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából járt Magyarországon.

Noha a 2023-as látogatás még korántsem végleges, a kormány már lépett az ügyben.

A Magyar Közlöny szerint módosult a kormány tagjainak feladat- és hatásköreit meghatározó rendelet is. Noha Semjén Zsolt továbbra is felel a kulturális örökség védelméért, a védett műemlékekre, védetté nyilvánított kulturális javakra, kiemelt nemzeti emlékhely részét képező közterülettel szomszédos ingatlanokra vonatkozó állami elővásárlási jog gyakorlása már nem tartozik a hatáskörébe.

(Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyette 2022. szeptember 8-án. Fotó: Kiss Gábor/MTI)

Rovatok