Index Vakbarát Hírportál

Konténeres kazánokkal tervezi fűttetni a közintézményeket a kormány

2022. szeptember 14., szerda 21:12

Októbertől a fűtési szezon végéig összesen 400 konténeres kazánt tervez a kormány beszerezni, hogy a közintézményekben így biztosítsák a munkavégzéshez szükséges hőmérsékletet – mondta el Palkovics László.

A technológiai és ipari miniszter elmondása szerint ezzel a módszerrel próbálják a közintézmények téli földgázfelhasználását csökkenteni. A konténeres kazánok gyorsan telepíthetőek, pellet és biomassza elégetésével biztosítják az alternatív hőtermelést. 

A kazánok odahelyezhetők az épületek mellé, és így meleg vízzel lehet az épületet fűteni

– részletezte az atv.hu-nak Palkovics László, majd hozzátette: egy részüket külföldről szerzik be, de gyártásuk már itthon is zajlik. 

Mint korábban beszámoltunk róla, a szeptember 8-án tartott kormányinfón jelentették be, hogy elrendelik a közintézmények gázfelhasználásának 25 százalékos csökkentését a kórházak és a szociális otthonokon kívül minden állami intézményben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezeket az épületeket nem lehet 18 foknál magasabb hőmérsékletre fűteni. 

Erre az Indexnek Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója úgy reagált, hogy a hőérzetünk a sugárzottól eltér, vannak bizonyos munkafolyamatok, ahol még soknak is érezhetjük a 18 fokot például intenzív testmozgásnál, de ülőmunkánál ez valóban kevés lehet, ugyanis a tartósan alacsony hőmérsékletnél az erek beszűkülnek és fázni kezd az ember. 

A kazános fűtéskiegészítéssel ezt a hőmérsékletet próbálják emelni a közalkalmazottak egészségének megőrzése érdekében. 

(Borítókép: Palkovics László. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok