Index Vakbarát Hírportál

Folyamatosan vizsgálják a Sajó vízminőségét, ilyen most a magyarországi szakasz

2022. szeptember 14., szerda 19:13

Rendszeresen tesztelik a szakemberek a Sajó magyarországi szakaszának vízminőségét, amelynél nem mutatható ki szennyeződés. Erről Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára beszélt Miskolcon.

Nem mutatható ki szennyeződés a Sajó magyarországi szakaszán, így kifogástalan a vízminősége – közölte Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetügyekért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára, melyet az MTI adott hírül.

A szakpolitikus szerdai miskolci sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vízügyi szakemberek rendszeresen tesztelik a víz minőségét, a mérésekben a Mirehu telephely is részt vesz.

Raisz Anikó közölte, hogy a kormány figyelemmel kíséri a folyó vízminőségének alakulását a Sajó-szennyezés után, melyről szlovák szakemberekkel is rendszeresen egyeztetnek.

A Sajó szlovákiai szakaszán február közepén észlelték a víz vöröses elszíneződését, amelyet az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okozott.

A tavaszi vizsgálatok eredménye szerint Szlovákiában a folyó vizében a vas mennyisége tizenkétszer volt magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak.

(Borítókép: A Sajó folyó Sajópüspökinél a magyar–szlovák határ közelében 2022. március 14-én. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok