Index Vakbarát Hírportál

Új oltási program indul, először az egészségügyi dolgozókon a sor

2022. szeptember 15., csütörtök 13:51

Elsőként az egészségügyi dolgozók emlékeztető oltására kezdik felhasználni a múlt héten Magyarországra érkezett, új típusú Pfizer-vakcinát.

A koronavirus.gov.hu oldalon közölték, hogy jövő héttől már a lakosság számára is elérhetővé válik a vakcina a kórházi oltópontokon, illetve a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is, de először az egészségügyi dolgozók juthatnak hozzá.

Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt; eddig 109 ezer adag érkezett belőle Magyarországra.

Emellett a kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban is, hogy hányan szeretnének megerősítő oltást kapni.

Mindenkinek ajánlott, akit régen oltottak

Az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, aki legalább négy hónapja kapta meg az előző oltását. A megerősítő oltás típusáról az oltóorvos dönthet.

Közölték azt is, hogy Magyarország 9,5 millió adag Pfizert rendelt az omikron miatt indított uniós beszerzésben. Ebből idén hárommillió adag, 2023-ban pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való – Pfizer-oltóanyag érkezhet.

A legutóbbi adatok alapján a beoltottak száma 6 417 307, a beoltottak 61 százaléka vette fel eddig a harmadik, megerősítő oltást, és 338 689-en már a negyedik oltást is.

Rovatok