Index Vakbarát Hírportál

Leállósávról hajigálta ki a szemetét az M5-ös mellett, felvették a kamerák

2022. szeptember 15., csütörtök 10:17

A Magyar Közút Instagram-oldalán tette közzé egyik közúti kamerájának felvételét egy szemétszállító autóról, amely az M5-ös autópálya mellett megállt, és több zsák szemetet egyszerűen ott hagyott a füves területen.

A Magyar Közút adatai szerint évente átlagosan 10-12 ezer tonna illegális szemetet dobnak ki az utakon közlekedők, melyet összegyűjtenek a Magyar Közút mérnökségei. Kifejtették, hogy alapvetően fás-bokros utak mentén, útcsatlakozásoknál van a legtöbb hulladék.

Hozzátették, hogy az sem példanélküli, hogy a gyorsforgalmi utaknál szabadulnak meg egyesek a nem az utazásuk során keletkezett szeméttől.

Másfél milliárd forintot emészt fel a közutak takarítása, amiből 20 kilométer út épülne

Felháborodásuknak adtak hangot a bejegyzésben, amiben közölték, hogy „nemrég az M5-ös autópálya Budapesthez közeli szakaszán nemes egyszerűséggel megállt egy személy a leállósávon, és többzsáknyi szemetet dobott ki”.

Az illegális szemetelés elleni harc rengeteg pénzt és időt vesz el: az árkokban kézi erővel kell összegyűjtenünk a szemetet, majd azt nekünk kell elszállítani hulladékudvarokba, ahol mi fizetjük meg a lerakói díjakat is

– tájékoztatott a Magyar Közút, hozzátéve, hogy a szemét eltávolítása évente 1-1,5 milliárd forintot emészt fel a költségvetésükből.

Ekkora anyagi ráfordításból egyébként évi 15-20 kilométernyi mellékút alapoktól történő teljes körű felújítására is lehetőség lenne.

Rovatok