Index Vakbarát Hírportál

Megszavazta az Európai Parlament a magyar jogállamisági jelentést

2022. szeptember 15., csütörtök 12:43

Szerdán a magyar jogállamiságról vitáztak az Európai Parlamentben, csütörtökön szavaztak is a képviselők Gwendoline Delbos-Corfield jelentéséről.

Gwendoline Delbos-Corfield jelentését 433 támogató szavazattal, 123 ellenzővel, 28 tartózkodóval elfogadta az Európai Parlament. Júliusban az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) elfogadta a zöldpárti képviselő jelentését, és azt kéri, hogy egyelőre ne hagyják jóvá a magyar helyreállítási tervet, így az ehhez járó forrásokat se folyósítsák.

Az Európai Parlament oldalán elérhető közlemény alapján a Magyarországgal szembeni aggályok közé az alábbiakat sorolták:

Elítélték a magyar kormány „szándékos és rendszerszintű erőfeszítéseit” az uniós alapértékek aláásására, de rögzíti: a határozott uniós fellépés hiánya is hozzájárult, hogy Magyarországon „hibrid rezsim” alakuljon ki. A jelentésben elítélték azt is, hogy az Európai Unió Tanácsa képtelen érdemben előrelépni a demokratikus normákkal szembeni visszaélések elleni küzdelem terén. A képviselők arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy használja ki a rendelkezésére álló valamennyi eszközt, különösen a költségvetési feltételrendszert az európai értékek védelmére.

Az Európai Parlamentben tartott tegnapi vitáról itt számoltunk be, Gál Kinga fideszes EP-képviselő úgy fogalmazott, hogy boszorkányüldözés zajlik.

Fidesz: Elképesztő, ami az Európai Parlamentben zajlik

„Elképesztő, ami az Európai Parlamentben zajlik. Miközben Európa lakosai épp az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválságtól szenvednek, a baloldali többségű Európai Parlamentnek még ebben a válságos helyzetben is az a legfontosabb, hogy Magyarországot támadja” – olvasható a Fidesz közleményében.

A párt arra emlékeztetett, hogy „az elhibázott brüsszeli szankciók” miatt eddig nem látott energiaválság sújtja Európát, az energiaárak az egekben vannak, sok európai országban áram- és gázkorlátozásokra készülnek, az európai emberek elszegényednek, az európai gazdaság visszaesőben van.

Elképesztő, hogy az Európai Parlament baloldali többsége a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva. A brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, és vissza akarja tartani a hazánknak járó pénzeket.

A Fidesz szerint ez azért történik, mert az áprilisi választáson ismét a Fidesz-KDNP győzött, „amely nem engedi be a migránsokat Magyarországra, nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat. Szégyen, hogy a magyar baloldali EP-képviselők - élükön Gyurcsányné - ismét saját hazájuk ellen dolgoznak”.

(Borítókép: Philipp von Ditfurth / picture alliance / Getty Images)

Rovatok