Index Vakbarát Hírportál

Swiper, ne lopkodj!

2022. szeptember 15., csütörtök 13:00

A magyar rendőrség szokatlan, ám vicces közleménnyel próbálja felhívni a figyelmet egy újfajta adatlopási módszerre.

Mondjuk gyorsan, hogy Swiper, ne lopkodj – kezdi a felhívást a rendőrség. 

„Ezt valószínűleg csak azok a szülők értik, akik a gyermeküknek köszönhetően láttak legalább egy részt a Dóra, a felfedező című meséből. Aki nem olyan szerencsés, hogy ismerje a rajzfilmet, azoknak elmondjuk, hogy Swiper egy róka, aki minden részben el akar lopni valamit. Ezért ha meglátjuk valahol settenkedni, egyszerre mondjuk, hogy »Swiper, ne lopkodj!«, mire Swiper »Ó, a fenébe!« felkiáltással felhagy a szándékával, és elkullog” – írja a rendőrség a bejegyzésében.  

A hatóságok azonban nem azért idéznek a Dóra, a felfedező című mesesorozatból, mert – ahogy fogalmaztak – elindítanak egy spoilerezős sorozatot az oldalukon, hanem azért, hogy felhívják a figyelmet egy újfajta adatlopási módszerre. Ezúttal ugyanis az apróhirdetős oldalak eladóit szemelték ki célpontnak az online tolvajok. 

„A módszer egyszerű, de sajnos hatásos. Vevőként jelentkeznek a meghirdetett tárgyra és roppant segítőkészen megkönnyítik a dolgunkat, ezért küldenek egy linket, ahol intézhetjük az adásvétel gyakorlati részét, vagyis a fizetést és a csomagfeladást. A link egy ismert csomagküldő szolgálat oldalára navigál, ahol ki kell választani a bankunkat, és megadni az adatainkat. Közben egy chatablak is felugrik, hogy ha elakadunk, segítenek belépni a kóddal. Persze nem az igazi csomagküldő oldalára kerültünk, hanem Swiper fake oldalára, aki ellopja az adatainkat és a pénzünket” – hívja fel a figyelmet a rendőrség. 

Szerencsére amilyen egyszerű a módszer, olyan egyszerű a kivédése is – teszi hozzá a bejegyzés –, csak figyelni kell. A rendőrség szerint a csalók célcsoportja és fedősztorija nagyon változatos, de a csalás lélektana ugyanaz: a pszichés nyomás. Sürgetik a vásárlót, hogy minél hamarabb intézze el a dolgot, akkor is, ha épp nem a legaktuálisabb. 

Pontosan tudják, hogy ez a fajta nyomás kapkodásra ösztönöz, ami háttérbe szorítja a figyelmet, és így nem tűnik fel, hogy az oldal, ahol belépsz a netbankodba, csak 90 százalékban egyezik meg az eredetivel

– írja a rendőrség, de szerencsére ezt tudatos magatartással könnyedé ki lehet védeni.  

És most mondjuk együtt, hogy Swiper, ne lopkodj! – zárta a posztot a rendőrség. 

Rovatok