Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Legkésőbb jövő héten dönt a kormány az árstopról

2022. szeptember 16., péntek 06:07

Semmilyen jelentősége nincs a magyar jogállamiságot és demokráciát elítélő európai parlamenti nyilatkozatnak – ezt mondta a HírTV műsorában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető arról is beszélt, hogy szerinte a szankciók még segítenek is Oroszországnak, és hogy Magyarországon minél tovább szeretnék fenntartani az árstopokat.

A jelentést csütörtökön fogadta el az Európai Parlament, az ítélethozatalról ebben a cikkünkben írtunk részletesen, később pedig egy szakértőt is megkérdeztünk arról, hogy milyen jelentősége van mindennek.

A lépésre most reagált Gulyás Gergely is, aki azt mondta: nem történt meglepetés, számítottak a döntésre, és

a mostani nyilatkozat szerinte egy „teljesen értéktelen papír”,

amelyben néhány képviselő egy olyan szélsőséges véleményt írt le, amelynek ma többsége van az Európai Parlamentben. Szerinte az állásfoglalás egyetlen oka az, hogy a választók nem úgy szavaznak, ahogy ők szeretnék. „Körülbelül ugyanannyi valótlanság van ebben a jelentésben, mint korábban a Sargentini- vagy a Tavares-jelentésben” – mondta Gulyás Gergely.

Arról, hogy mi lesz az uniós forrásokkal az Európai Parlament döntése fényében, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: még nem tudni, hogy az Európai Bizottság milyen mértékben veszi figyelembe az Európai Parlament döntését. Hozzátette: szerinte szomorú, hogy magyar képviselők azon dolgoznak, hogy Magyarország ne jusson hozzá olyan pénzekhez, amelyből „tanárok, pedagógusok, a magyar egészségügy jutna pénzekhez”.

A szankciók nem fájnak Oroszországnak

Ezután Gulyás Gergely az Oroszország elleni uniós szankciókról is beszélt a HírTV műsorában. „Az Európai Unió olyan szankciókat hozott […], amelyek jól láthatóan nem fájnak Oroszországnak vagy közvetetten még kifejezetten hasznot is hoznak Oroszországnak, hiszen ezáltal az energiaárak az egekbe emelkedtek és ez pluszbevételt jelent Moszkvának.” 

Viszont rendkívül nehéz helyzetbe hozza az európai gazdaságot és az európai polgárokat. Tehát itt lenne az ideje annak, hogy értékeljük az európai szankciókat […] akit szankcionálni akartunk, azoknak óriási jutalmat adtunk […], míg Európának mindez óriási terheket jelent, jóval nagyobb az uniós pénzügyi támogatásoknál 

– fogalmazott a miniszter, aki szerint egyértelmű, hogy a szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Arról, hogy miért nem támogatták az uniós gázársapka ötletét, Gulyás Gergely azt mondta: szerintük ennek a lépésnek csak olyan terméknél van értelme, amelyet Európa is elő tudna állítani. Ez a gáz esetén nincs így, ezért szerinte egy ilyen lépés gyakorlatilag egy gázra kivetett szankció lenne. 

Szeretnék fenntartani az árstopot 

„Legkésőbb a jövő héten” – ezt mondta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy meddig döntenek a Magyarországon érvényben lévő üzemanyag- és élelmiszerárstopról, valamint a kamatstopról. A miniszter hozzáfűzte:

minél tovább szeretnék fenntartani az árstopokat,

mert a mostani gazdasági helyzetben ez sokaknak nagy segítséget jelent. Ugyanebben a kérdésben csütörtökön megszólaltak az üzemanyagpiac érintettjei is, akik viszont azt mondták: szerintük itt lenne az ideje annak, hogy teljesen feloldják a benzinárstopot.

(Borítókép: Gulyás Gergely 2022. augusztus 23-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok