Index Vakbarát Hírportál

Húsz Fidelitas-közeli választó jelentkezett be egy I. kerületi rendelőbe az időközi előtt

2022. szeptember 16., péntek 12:41

Múlt vasárnap, az I. kerületi időközi önkormányzati választáson a Momentum állítása szerint akár a választás tisztasága is sérülhetett azzal, hogy a Fideszhez köthető politikusok és ismerőseik létesítettek állandó lakcímet a választókerülethez tartozó utca egészségügyi szolgáltató intézményében. A Momentum elnöke szerint könnyen lehet, hogy „csak nyílt csalással tudtak nyerni”.

A budai vár lábánál, egy Ostrom utcai egészségügyi magánszolgáltató címén húsz választópolgár létesített állandó lakcímet az I. kerületi időközi választást megelőző héten. A szeptember 11-i választást a Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla 60 szavazattal megnyerte. Az ügy kipattanása után a Momentum a helyi választási bizottsághoz fordult, mert szerintük sérülhetett a választás tisztasága.

A 24.hu a Momentum információira hivatkozva az esetet Baczkó Norbert Fidelitas-alelnök nevéhez köti, aki a választást megelőző hetekben ismerőseivel közösen jelentkezett be az egészségközpont ingatlanjaiba, 

A lakcímbejelentéssel pedig az időközi önkormányzati választásra is szavazati jogot szereztek.

A lap kiemeli, hogy a fiktív lakcímek bejelentését tavaly ősz óta már nem szankcionálja a Büntető törvénykönyv egy kormányzati módosító indítvány nyomán. 

Amint arról az Index is beszámolt, az I. kerületi választási eredménynek azért tulajdonított a kormányoldal kiemelt jelentőséget, mert ezzel az ellenzéki összefogás pártjai – amelyhez a két exjobbikos, jelenleg a Közösen Vízivárosért Egyesület színeiben politizáló képviselő nem tartozik hozzá – elvesztették többségüket Budavár Önkormányzata képviselő-testületében.

A Momentum panasza szerint a friss beköltözők egyáltalán nem kötődtek az I. kerülethez, ugyanakkor egy részük a Fidesz ifjúsági szervezetéhez vagy Fidelitas-tagokhoz kapcsolható. Maga Baczkó Norbert a cégadatok szerint korábban Csömörön lakott, 2010-ben a Fidesz–KDNP, 2014-ben a Szeretlek Csömör nevű szervezet színeiben próbált bekerülni a helyi képviselő-testületbe, és évekig a helyi Fidesz elnöke volt. 

Baczkó arra nem kívánt válaszolni, hogy élt-e az új lakcím nyújtotta lehetőséggel, és elment-e szavazni az időközi választáson. A lapunk kérdésére úgy felelt: ez magánügy.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke az ügy kapcsán úgy fogalmazott, könnyen lehet, hogy „csak nyílt csalással tudtak nyerni”. Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a korábban az I. kerületben alpolgármesterként politizáló képviselő, Gelencsér Ferenc országgyűlési mandátumot szerzett.

Böröcz László, a Fidesz I. kerületi elnöke az Indexnek azt mondta:

Nem követem és korábban sem követtem, hogy ki hol létesít állandó lakcímet, semmilyen ráhatásom sincs erre. Vasárnap a baloldal egy lakossági használtolaj-gyűjtéssel kapcsolatos szórólap miatt kiáltott választási csalást.

Véleménye szerint az időközi választáson kiemelkedően magas részvétel mellett 7,5 százalékkal győzött a Fidesz jelöltje, ami alapján a végeredmény a választókörzet lakosainak véleményét hűen tükrözi.

Elértük telefonon az egészségügyi magánszolgáltató vezetőjét is. Babai László lapunknak azt mondta, nagyon sok embert ismer, Böröcz Lászlót éppúgy, mint Baczkó Norbertet, de V. Naszályi Mártát és Gelencsér Ferencet is. Nem tartja aggályosnak a bejelentkezéseket, ezek okát nem firtatta, és soha senki párthovatartozása nem érdekelte, mindenkivel korrekt partneri viszonyra törekedett.

Az ügyben kerestük a városrész polgármesterét is, visszajelzése esetén álláspontjával bővítjük cikkünket.

(Borítókép: Baczkó Norbert. Fotó: Fidelitas Békés Megye / Facebook)

Rovatok