Index Vakbarát Hírportál

IDEA: Folytatódik a Fidesz-szavazók lemorzsolódása

2022. szeptember 16., péntek 08:57

Az utolsó, augusztus eleji méréshez képest a teljes népesség vonatkozásában három, a biztos szavazó pártot választók körében pedig egy százalékponttal csökkent a támogatottsága a Fidesznek – derült ki az IDEA Intézet kutatásából.

2022. augusztus 31. és szeptember 9. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatja, hogy a bejelentett adó- és rezsiemelések óta a teljes népesség körében immár 11, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 7 százalékponttal kevesebb választó támogatja a pártot. A kutatásban hozzáteszik, hogy érdemes megjegyezni, hogy a szűk választói rétegben minden második választópolgár továbbra is fideszes.

A kormánypárthoz több szálon kötődő szavazók mérete változatlan.

Ellenben azok a szavazók, akik elsősorban a kampányígéretek hatására szavaztak a kormánypártra, inkább csalódtak, és elindultak az „ismeretlen preferenciájúak táborába”. A szeptember elején készített felmérés adataiban már visszaköszönnek a megemelt rezsiszámlák. Az ellenzék viszont továbbra sem tudott profitálni a kormánypártról lecsatlakozó szavazókból. 

A Fidesz teljes népességen belül mért támogatottsága három százalékponttal lett alacsonyabb, – tehát 35 százalékról 32 százalékra apadt –, mint augusztus legelején. Ezzel párhuzamosan viszont a bizonytalanok, pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív szavazók tömbje 1 százalékponttal emelkedett – teszik hozzá a kutatásukban. Az intézet szerint mindez azt jelenti, hogy a kormánypárt támogatottsága májushoz képest, amikor az IDEA Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt, 11 százalékponttal csökkent, ami jelentős változás. Az elemzésben leszögezik:

Lényegében minden olyan szavazó, aki a hosszú kampányidőszakban csatlakozott a Fideszhez, mostanra elpárolgott.

A biztos szavazók körében a kormánypártot választóknál mindössze 1 százalékpontos csökkenés regisztrálható – 51 százalékról 50 százalékra – az előző, augusztusi méréshez képest. Fontos látni, hogy az 50 százalékos támogatottság azzal egyezik meg, mint amit 2022. márciusban mért a Fidesznek – ez a visszaesés tehát nem jelentős, mint a teljes népességre vetített eredmények, írják.

Nyugaton a helyzet változatlan

„A Fideszen túli világban hibahatáron belüli, azaz elhanyagolható változások történtek” – kezdi az ellenzéki tábor elemzését az IDEA Intézet. Továbbra is a Demokratikus Koalíció bír a legnagyobb támogatottsággal – a teljes népesség 11 százaléka, a biztos szavazó pártot választók 17 százaléka szavazna Gyurcsány Ferenc pártjára. A kutatás szerint egyetlen érdemes fejlemény történt az ellenzéki oldalon:

A Jobbik a teljes népességben mért támogatottsága lecsökkent 2 százalékra

– ez az IDEA Intézet által valaha mért legalacsonyabb érték. 

Összességében a kormányintézkedések és további közpolitikai intézkedések jelentősen megmozgatták a Fidesz szavazótáborát az IDEA Intézet szerint, valamint az is leszögezhető, hogy azok a szavazók, akik a választási kampány időszaka alatt, a Fideszhez kapcsolódtak, szinte teljesen eltűntek. A kutatást végül úgy zárták, hogy „ha a Fidesz tovább esik, az már komolyabb problémát okozhat a párt számára”.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 3-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok