Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós: Bízom benne, hogy nem most állnak majd oltósorba a vakcinaellenesek

2022. szeptember 16., péntek 13:11

Jövő héttől lesz elérhető az az új típusú Pfizer-vakcina, amelyet specifikusan az omikron-variáns ellen fejlesztettek ki. A vakcina felvételének tudnivalóiról Rusvai Miklós állatorvos, virológus elmondta: ez a dózis csak emlékeztető oltásként alkalmazható.

Elsősorban az idősek és az idősotthonok lakói számára ajánlott annak az omikron elleni vakcinának a felvétele, amelyet jövő héttől lehet felvenni Magyarországon. Erről Rusvai Miklós állatorvos, virológus beszélt a Hír TV Napi Aktuális című műsorában.

A szakember elmondta, hogy az emlékeztető oltás felvétele a krónikus betegségben szenvedők (magas vérnyomás, cukorbetegség), a krónikus keringési problémákkal küzdők, a légúti allergiában szenvedők, az erős dohányosok, valamint a daganatterápiában részesülők számára is ajánlott.

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy ez az oltás kizárólag emlékeztető oltásként alkalmazható, így azok, akik eddig egy oltást sem vettek fel, azok nem oltathatják magukat ezzel a vakcinával.

Bízom abban, hogy a vakcinaellenesek nem most állnak majd oltósorba. Ha mégis így tesznek, akkor előbb a régi, hagyományos vakcina két adagját kell megkapniuk, és csak jó pár hónap múlva kaphatják meg ezt az omikron-specifikus vakcinát

– jegyezte meg.

A szakember októberre egy markáns esetszám-emelkedést vár, ami elsősorban a friss fertőzöttek számában fog meglátszani.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, jövő héttől már a lakosság számára is elérhetővé válik az omikron-specifikus Pfizer-vakcina, amelyhez először az egészségügyi dolgozók férhetnek hozzá.

Az oltóanyag egyadagos, és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt; eddig 109 ezer adag érkezett belőle Magyarországra.

Emellett a kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban is, hogy hányan szeretnének megerősítő oltást kapni.

(Borítókép:  Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok