Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Hét éve ezen a napon volt a röszkei csata

2022. szeptember 16., péntek 09:20

Napra pontosan hét éve történt, hogy tömegzavargás tört ki a röszkei határátkelő szerbiai oldalán, miután a magyar hatóságok lezárták a határt.

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán emlékezik meg a tömegzavargásról, amely a röszkei határátkelő szerbiai oldalán történt 2015. szeptember 16-án.

Hét éve ezen a napon volt a röszkei csata. Hazánk déli határát illegális migránsok ezrei ostromolták. Magyarország határait megvédtük, és azóta is minden egyes nap megvédjük

– fogalmazott a kormányfő.

A röszkei tömegzavargás egy nappal azután tört ki, hogy a hatóságok lezárták a határt. A határon több ezer menekült torlódott fel a kerítés szerb oldalán, majd délután többen áttörték a kaput a kis határátkelőnél. A rendőrök vízágyút és könnygázt is bevetettek, míg a menekültek közül többen köveket, vizespalackokat dobáltak, és törmelékekből, ruhából, gumiabroncsból tüzet is gyújtottak. 

A zavargásban húsz rendőr megsérült, közülük hárman kórházba kerültek. A menekültek és a sajtó munkatársai közül a szerb oldalon háromszázan sérültek meg.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. szeptember 10-én. Fotó: Papajcsik Péter/Index)

Rovatok