Index Vakbarát Hírportál

Halálra késelte édesanyját a mogyoródi nő, húsz év fegyház vár rá

2022. szeptember 17., szombat 06:15

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla az anyját halálra késelő mogyoródi nő húszéves fegyházbüntetését, így az jogerőre emelkedett – közölte pénteken a bíróság az MTI-vel.

A mogyoródi késeléses anyagyilkosság ügyében elsőfokon eljáró bíróság korábbi közleménye szerint az alkoholbeteg női elkövető és a rendszeres ápolásra szoruló anyja között megromlott a viszony. Az elkövető tehernek érezte a sértett gondozását, már a külföldre költözést tervezte, és meghirdette eladásra a szülői házat.

A vádlott 2020 áprilisában, miután szeszes italt fogyasztott és gyógyszert vett be, konyhakéssel több tucatszor megszúrta és néhányszor meg is vágta az ágyon ülő idős asszonyt, aki belehalt sérüléseibe. Tettéről maga értesítette a rendőrséget.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla nem tartotta alaposnak sem a felmentésre irányuló védelmi, sem pedig a súlyosbítás iránti ügyészi fellebbezéseket. Ezért kisebb pontosításokkal jóváhagyta a Budapest Környéki Törvényszék ítéletét, amely különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt húsz év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a nőt.

A bíróság azt is közzétette, hogy az elítélt legkorábban a büntetés kétharmad részének letöltését követően bocsátható feltételesen szabadlábra.

Az ítélőtábla indoklása szerint a vádlott a megbánás legkisebb jelét sem mutatta. Indokoltnak látták a húsz év szabadságvesztés kiszabását, ugyanakkor – az ügyészi indítvánnyal ellentétben – nem tartották szükségesnek az életfogytig tartó büntetést.

Rovatok